Drahšie parkovné v Trenčíne?

Drahšie parkovné v Trenčíne? Foto: Pixabay

Zastupiteľstvo bude 21. 2. 2023 rokovať o návrhu zvýšenia cien rezidentských kariet.

Hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová pre Terajšok uviedla, že ceny rezidentských kariet pre prvé vozidlo na byt sú platné bez zmien od roku 2017. „Nedotklo sa ich ani zvyšovanie cien v roku 2019, ktoré sa týkalo druhej a tretej karty na byt a abonentských kariet,“ vysvetlila.

O akých zmenách budú rokovať?

Podľa vyššie zmieneného návrhu má stáť prvá rezidentská karta na byt 50 eur ročne, čo je v prepočte 4,17 eur na mesiac. „Za túto cenu môžu rezidenti využívať parkovacie miesta v pásme trvalého bydliska celoročne 24/7,“ ozrejmila hovorkyňa.

„Zvýšenou cenou druhej a tretej karty mesto komunikuje skutočnosť, že nie je v možnostiach a ani v záujme mesta budovať taký počet parkovacích miest, aby sme zabezpečili dve, prípadne tri miesta na bytovú jednotku,“ objasnila Ságová. Druhá a tretia karta by preto mali stáť podstatne viac ako prvá.

Mesto upozorňuje na skutočnosť, že návrh zvýšenia parkovného obsahuje tiež novú zľavu vo výške 30 eur pre rodiny s troma a viac deťmi do veku 18 rokov na prvú ročnú rezidentskú kartu na byt. Podmienkou je, aby deti mali rovnaký trvalý pobyt ako žiadateľ o parkovaciu kartu.

„V prípade, ak návrh zastupiteľstvo schváli, radi občanom poradíme na tel. č. 0902 911 220 alebo cez e-mail: [email protected],“uzavrela hovorkyňa mesta.

Čo je zámerom návrhu?

Mestu primárne nejde o to, aby sa vyzbieralo čo najviac peňazí. Hlavným dôvodom prejednávaného návrhu je udržanie regulácie parkovania v uliciach Trenčína.

Ságová pre zaujímavosť uviedla, že na sídlisku Juh vydávajú až 85 % rezidenčných kariet na prvé auto, 14 % na druhé a len 1% na tretie.

Je preto namieste rozmyslieť si, koľko áut v skutočnosti jedna rodina naozaj potrebuje.


Ďalšie články