Poľovníci majú čo robiť aj v zime

Krmelec

  Lov diviakov je z dôvodu výskytu afrického moru ošípaných povolený celoročne. Nie je to však jediná činnosť, ktorú musia poľovníci v zime vykonávať.   

Aj keď príroda cez zimu skôr oddychuje a zvieratá spia alebo fungujú v šetriacom režime, poľovníci majú stále čo robiť.

Alojz Kaššák, Slovenská poľovnícka komora: Toto predjarie alebo koniec zimy bývalo u poľovníkov v znamení len prikrmovania zveri, teda starostlivosti o zver a o nejakých ochranných službách. Vzhľadom na africký mor ošípaných, ktorý sa už niekoľko rokov na Slovensku vyskytuje a je ním ohrozená nielen populácia diviakov, ale aj chovy domácich ošípaných, poľovníci musia loviť diviačiu zver celoročne.

Diviačia populácia je veľká a s diviakmi sa môžete stretnúť nielen na okrajoch obcí, ale aj v mestskom prostredí sídlisiek či dokonca priamo v centre mesta. Poľovníci odlovili za 4 roky viac ako 250 000 diviakov.

Alojz Kaššák, Slovenská poľovnícka komora: Po väčšinu roka sa ten africký mor neposunul do ďalších okresov. Takže sme z toho boli veľmi potešení, že naozaj ten enormný lov pomáha spomaliť šírenie afrického moru.

Hlavnou poľovníckou činnosťou počas zimy ale stále zostáva prikrmovanie. Prikrmuje sa hlavne objemovým krmivom, senom, ktoré je v zime pre raticovú zver dobre stráviteľné. Keď je zver nasýtená, robí menšie škody poľnohospodárom, ale aj na lesnom poraste.

Alojz Kaššák, Slovenská poľovnícka komora: Preto by som chcel apelovať na návštevníkov lesa, aby si nerobili bežecké trasy napríklad niekde okolo poľovníckych zariadení, kŕmidiel a podobne. Pretože zver potrebuje mať celý deň kľud. Potrebuje mať prístup k potrave, ktorú jej tam vyložia poľovníci, a nesmie byť odháňaná od týchto kŕmnych zariadení, pretože keď sa nenasýti tam, tak potom ide niekde do mladiny a ohrýza sadenice a lúpe kôru zo stromov a spôsobuje škody.

Takisto nie je dobré, aby ste lesnú zver prikrmovali sami. Ak máte prebytkové potraviny nevhodné na konzumáciu, poraďte sa o tom najprv s najbližšou poľovníckou organizáciou alebo združením.

Alojz Kaššák, Slovenská poľovnícka komora: Zachvíľočku začne zhadzovanie parohov jeleňmi. Jelene niekedy vo februári a v marci sa zbavia tej ozdoby hlavy, zhodia tie parohy, začnú im rásť nové. V posledných rokoch to veľa ľudí zneužíva a chodia zbierať tieto zhody.

Tieto zhody patria užívateľovi daného poľovníckeho revíru a je potrebné mať na to podobnú povolenku ako na lov. Poľovníci si o zhodoch vedú podrobnú štatistiku, na základe ktorej kontrolujú kondíciu a zdravie populácie takzvanej vysokej zveri.

Alojz Kaššák, Slovenská poľovnícka komora: Títo zberači zhodov k tomu veľakrát pristupujú veľmi agresívne. Odháňajú zvieratá od  kŕmnych zariadení alebo chodia v noci s baterkami niekde ku kŕmidlám. Veľmi by sme poprosili, aby si ľudia uvedomili, že tým naozaj škodia prírodným populáciám a škodia aj prírodnému prostrediu tým, že sú potom zvýšené škody spôsobené zverou.


Ďalšie články