Počuli ste o hlinenom dukáte? Môžete ním pomôcť ľuďom bez domova už aj v Trenčíne

118777067_648614769099331_4358579123489635949_n Počuli ste o hlinenom dukáte? Môžete ním pomôcť ľuďom bez domova už aj v Trenčíne. Foto: FB Hlinený dukát

TRENČÍN – Hlinený dukát je symbolické platidlo, ktoré verejnosti priniesla Trnavská arcidiecézna charita. Jej kroky nasledovala Nitrianska diecéza, vďaka ktorej dnes prišli automaty s dukátmi aj do Trenčína. Prostredníctvom hlineného dukátu môžu dobrodinci podporiť ľudí v núdzi.

Človek, ktorému podarujete kúpený dukát, ho môže na vybraných miestach vymeniť za teplé jedlo alebo trvanlivé potraviny. Cena dukátu vyrobeného z hliny je 1 euro.

„Oddnes nájdete automat aj v Trenčíne na Sládkovičovej ulici pri Kebabizni, na Ulici 1. mája pri Kláštornom kostole de Notre Dame a na Námestí sv. Anny pri Kaplnke sv. rodiny, jeden sa nachádza v Reštaurácii u Janka na Palackého ulici a na Mariánskom námestí vo Farskom kostole,“ uviedol Patrik Čech, vedúci útvaru sociálnych vecí.

Ľudia v núdzi môžu s dukátom navštíviť buď charitatívne Centrá pomoci, môžu s ním prísť do partnerských stánkov s rýchlym občerstvením alebo si zaň môžu kúpiť jedlo z automatu. V centrách je totiž možné dukát vymeniť za balíček s trvanlivými potravinami, ktorý bežne obsahuje jedno sýtejšie jedlo, paštétu, instantnú polievku, ktorú si priamo v centre môžu zaliať horúcou vodou a v pokoji ju skonzumovať. V balíčku nechýba ani sladkosť na dodanie energie, dokonca si zaň môžu vyprať oblečenie.

„Núdzny si za dukát nebude môcť kúpiť alkohol, čím nebude živiť závislosť. Hlinený dukát je cesta k slušnému a dôstojnejšiemu životu,“ vysvetlil Čech.

„Dôvod, prečo sme tu, je predovšetkým, že by som sa chcel poďakovať ľuďom, ktorí stoja vedľa mňa – pánovi Čechovi a pánovi Barincovi. Myslím si, že oni sú tí, ktorí to dotiahli celé do konca. Mne od začiatku, ako som v meste, veľmi záleží na sociálnej politike,“ povedal primátor mesta Richard Rybníček.

Spustenie charitatívneho projektu v Trenčíne vníma ako ďalší dôkaz toho, že sociálna politika v meste napreduje. „Títo ľudia sa dnes môžu cítiť v meste dobre, pokiaľ sa nevzdajú a svoj život neodovzdajú zlu, ale odovzdajú ho ľuďom, ktorí im sú schopní pomôcť,“ dodal.

Mincu vypálenú z hliny vyrábajú priamo v Trenčíne seniori zo zariadení sociálnych služieb mesta. „Na jednej strane dukátu nájdeme symbol baránka, na druhej strane znak diecéznej charity Nitra,“ opísal vizuál Patrik Čech.

Sociálna politika mesta v číslach

Hlinený dukát však určite nie je jediná aktivita mesta zameraná na sociálnu oblasť. „Ideme rekonštruovať nocľaháreň na Nešporovej ulici. Získali sme projekt z eurofondov,“ povedal Rybníček. Podľa jeho slov pôjde o projekt za viac ako 800 000 eur, na ktorý pôjdu desaťtisíce z mestského rozpočtu a státisíce od Európskej únie.

„Každý mesiac v Trenčíne nájdete 30 až 40 ľudí bez domova, ale za celý rok je to 120 až 150 jedinečných osôb, ktoré sa nejakým spôsobom vystriedajú, prídu vlakom a podobne,“ vyjadril sa Čech.

Hlinený dukát už zaviedli napríklad v Trnave, Hlohovci, Piešťanoch a v Novom Meste nad Váhom. Veríme, že v Trenčíne sa ujme aspoň tak, ako v iných mestách.


Ďalšie články