Hanka G priniesla svetový džez

TRENČÍN – Zatriasli mestom pod hradom. Aj tak by sa dalo zhrnúť vystúpenie speváčky Hanky G s klaviristom Gabom Jonášom, ktoré sa konalo v Klube Lúč.

Hanka G sa v rámci krátkeho pobytu na Slovensku rozhodla usporiadať turné. Jeden koncert sa konal aj v Trenčíne.

Časový stres a logistika si vynútili zmenu na poste klaviristu a v Klube Lúč, sídliacom v galérii Vážka, sa objavil vynikajúci Gabo Jonáš.

Program bol fascinujúci, prevedenie ešte viac. Hankin uvoľnený a spontánny prednes inšpiroval do rovnakých vlnových dĺžok aj Gaba Jonáša a v publiku bolo cítiť záplavu úprimného kumštu a oddanej energie. 

Koncert sa začal rovnako ako album, skladbou Smoke Gets In Your Eyes. Ďalej zazneli aj skladby ako I´ll Be Around či Fever. Slovenský folklór, ktorému sa Hanka venuje aj v USA, zastupovala pieseň Červené jabĺčko.

Podujatie spestril aj krst albumu Ballads In The Key of Love. Krstným otcom sa stal moderátor Janko Babič. Hanka tiež porozprávala o svojich začiatkoch v USA a jej najbližších plánoch.

Na záver zazneli skladby At Last, You Are The Sunshine of My Life,ktoré vyvolali standing ovation, a takisto vytlieskaný prídavok, džezový štandard Autumn Leaves. 

Trenčianska jazzová spoločnosť Fenix produkuje podujatia vysokej umeleckej kvality. Zvuk, priestor a služby sú v majstrovských a ochotných rukách chlapcov z Klubu Lúč.

Trenčín je mestom džezu, dôkazom sú kvalitné koncerty a hudobné podujatia, ktoré si určite zaslúžia väčšiu pozornosť kultúrnej verejnosti i mestských inštitúcií. Zvlášť v roku, kedy sa na september chystá jubilejný 30. ročník festivalu Jazz pod hradom.

Kto je Hanka G?

Hanka G, vlastným menom Hanka Gregušová, odišla pred šiestimi rokmi do Spojených štátov. Jej koncert v Trenčíne, ktorý sa konal 17. júla 2017, bol vlastne rozlúčkou so slovenským publikom. Hneď spočiatku zapadla do prostredia amerického džezu so všetkými jeho prívlastkami. Poznanie popredných osobností bolo výhodou, ale aj tak cesta k zaradeniu do bežnej štruktúry fungovania viedla cez základy amerického džezu. Gospel a zborový spev otvorili Hanke dvere k uplatneniu sólistky žiadanej v sieti džezových klubov. 

Prišli stretnutia a spolupráca s najlepšími, čo sa prejavilo v nahrávacom štúdiu a vydaním albumu Universal Ancestry. Úspešná nahrávka zabezpečila ďalší záujem a kontakty. Zvučný alt a Hankina úprimná charizmatická osobnosť naďalej pútajú pozornosť publika i producentov.


Ďalšie články