Workshop tradičnej ukrajinskej výšivky

Workshop tradičnej ukrajinskej výšivky. Foto: FB Gal. M. Bazovského

Tvorivá dielňa tradičnej ukrajinskej výšivky OBERIG usporiadala workshop tradičného ukrajinského vyšívaného amuletu.

V sobotu 28. januára sa v Galérii Miloša Alexandra Bazovského uskutočnil workshop venovaný tradičnému ukrajinskému vyšívanému amuletu. Podujatie sa uskutočnilo v priestoroch výstavy Radovan Stoklasa: Fotografia (kurátori: Peter Marek, Veronika Marek Markovičová), a to posledný deň trvania výstavy, čím ju symbolicky ukončilo.

Počas podujatia si mohli hostia zakúpiť hotové vyšívané amulety v rámoch ako darček pre seba či svojich blízkych. Svojím nákupom podporili projekt OBERIG Embroidery.

Lektorka workshopu Anna Dudik prišla na Slovensko so svojou mamou a dvoma deťmi po vypuknutí vojny na Ukrajine, kde vďaka podpore manželov Tomáša a Anny Bednárových už takmer rok žije a pracuje.

Po príchode do Bratislavy sa Anna Dudik zoznámila s Danielou Krajčovou a spoločne sa začali venovať workshopom vyšívania v rámci projektu Daniely Krajčovej Obrúsok/ Servetka (2022).

Dudik časom vytvorila vlastný projekt OBERIG Embroidery. „Venovať výťažok z predaja výšiviek na teplé funkčné oblečenie pre ukrajinských vojakov sa rozhodla po rozhovoroch s mnohými ukrajinskými ženami doma i na Slovensku, ktoré na otázku, čo by potrebovali a ako by im mohla pomôcť, odpovedali, že by si priali, aby ich muž na fronte mal aspoň dobré teplé ponožky,“ uviedli na facebookovej stránke udalosti.

Workshop vznikol aj vďaka spolupráci s Galériou M. A. Bazovského, Martinou Kedrovou z trenčianskej iniciatívy Prievozník / pomocníčky, ktorá sa venuje humanitárnej pomoci na Ukrajine a pre Ukrajincov na Slovensku a fotografkou a kurátorkou Veronikou Marek Markovičovou.

Zdroj: Veronika Marek Markovičová


Ďalšie články