Turisti si uctili pamiatku padlých

Turisti si uctili pamiatku padlých

    CIGEĽ– Turisti a milovníci prírody si Pochodom vďaky SNP uctili tragické udalosti, keď nemecké trestné jednotky prepadli Cigeľ za pomoc partizánom.     

Cigeľ je podhorská, banícka a najmä partizánska obec. História Pochodu vďaky SNP sa začala písať v roku 1976, známy bol pod názvom Biela stopa a zúčastnilo sa na ňom celkom 39 obyvateľov Cigľa.

„Sme na to pyšní, že sa naši občania veľmi aktívne zapojili do SNP. Pomáhali partizánom v horách, kde operoval oddiel Major, ktorý bol začlenený do Hornonitrianskej partizánskej brigády,“ ozrejmil podpredseda organizačného výboru Štefan Mjartan pred Pamätníkom padlých.

Podľa neho Partizánsku obec najviac zasiahol tragický deň, keď ju obkľúčili nemeckí fašisti a 126 chlapov odvliekli do Prievidze na vypočúvanie. To prvé sa konalo v miestnej krčme, represálie neskôr pokračovali v Prievidzi. Počas nich zastrelili šesť ľudí a ďalších 22 potom padlo v SNP.

Pred Pamätníkom padlých prítomných pozdravil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, ktorý hovoril o význame SNP a boji proti fašizmu.

Po slávnostnom pietnom akte sa priaznivci turistiky vybrali naprieč lesmi pohoria Vtáčnik aj na Biely kameň.

Podľa slov starostu obce Cigeľ Eduarda Kraska organizátori 47. ročníka pochodu pripravili pre účastníkov pešie trasy rôznej náročnosti.

„Vzhľadom na technické podmienky v horách sme zrušili lyžiarske trasy tento rok aj napriek tomu, že máme dostatok snehu. Žiaľ, tri roky sa toto podujatie nekonalo, tak sme nemali prerezané trasy a nebolo technicky možné tam tých ľudí pustiť,“ vysvetľoval starosta obce.

„Táto akcia, keďže je to už  47. ročník, má hlboké korene. Osobne poznám veľa ľudí, ktorí ju organizujú od začiatku, od tých prvých ročníkov a pre mňa je to veľká česť, že tu môžem byť a že som aj predtým mohol tu byť a pomáhať a chodiť,“  uviedol jeden z účastníkov tradičnej akcie, predseda Klubu slovenských turistov František Šiller.

Podujatie, na ktorom sa zúčastnilo 1 939 ľudí, patrí k najstarším a najmasovejším v regióne hornej Nitry.


Ďalšie články