Prechádzka s dávkou adrenalínu

Pohľad z Javoriny na Jelenec

 VEĽKÁ JAVORINA – Pohodový výlet k netradičnej rozhľadni. Vrch Jelenec v Bielych Karpatoch ponúka nevšednú dobrodružnú výzvu.  

Majestátny vrchol Veľkej Javoriny ponúka množstvo námetov na zaujímavú turistiku. Pokiaľ sa k Holubyho chate vyveziete autom a ani potom nemáte chuť na hodinové túry, ponúkame vám zaujímavú alternatívu vhodnú v každom ročnom období.

Naším cieľom bude neďaleký, 925 metrov vysoký vrch Jelenec, na ktorom stojí bývalý vojenský vysielač, ktorý dnes poslúži ako rozhľadňa. Takmer 50 metrov vysoká stavba bola postavená v polovici 20. storočia v bývalom vojenskom priestore.

Dnes je tento na pohľad neudržiavaný priestor so schátraným zrubom lákadlom pre lovcov adrenalínových zážitkov. Výstup na zachovalú stavbu nie je zakázaný, ale na druhej strane nie je pre každého. Svojou náročnosťou dokáže najskôr potrápiť, potom však ponúkne nádherné výhľady na slovenskú a moravskú stranu Bielych Karpát.

„Najvýhodnejším začiatkom trasy je Holubyho chata. Cesta lesom začína zelenou turistickou značkou a po 1,5 kilometri sa dostanete na rázcestie so smerovníkom Pod Jelencom. Tu opustíte zelenú značku a po 800 metroch pochodu s 55-metrovým prevýšením vystúpite na 930 metrov vysoký vrch Jelenec,“ informoval Terajšok turista Marek Dlhý z Krajného. Ten má so svojimi priateľmi okolitú krajinu prechodenú krížom-krážom a pozná tu každé zákutie.

„Tá zelená značka, ktorú sme Pod Jelencom opustili, smeruje do moravskej obce Květná, to znamená, že aj toto je jedna z možností ako dosiahnuť vrchol Jelenca. Je to však pomerne náročný výstup. Tu treba počítať s takmer 5-kilometrovou trasou a prevýšením asi 600 metrov,“ pridala sa do rozhovoru Petra Mojžíšková z obce Komňa, na moravskej strane pohraničia.

Vrch Jelenec je začiatok horského masívu Veľkej Javoriny. Opustený areál vojenského vysielača slúžil v čase socializmu ako cvičný cieľ pre leteckú armádu. Po rozdelení Československa v roku 1993 sa nedoriešili majetkové vzťahy, a tak sa z tohto opusteného vojenského areálu stala neoficiálna turistická rozhľadňa. A nie hocijaká. Do výšky takmer 50 metrov sa týči kovová konštrukcia, ktorá si priam pýta pokorenie. Výstup na rozhľadňu Jelenec, ako aj pohyb v jej okolí je na vlastné nebezpečenstvo, ale za ten výhľad to určite stojí.

„Ešte by bolo dobré spomenúť, že rozhľadňa sa nachádza v najvyššom stupni ochrany prírody. Pri výstupe na rozhľadňu odporúčam dbať na zvýšenú opatrnosť. Výstup je na vlastné riziko,“ konštatoval v závere turista Marek Dlhý.


Ďalšie články