Ľadové medvede sa chladu neboja

Ľadové medvede sa chladu neboja

   Veľké Uherce – Teplota vzduchu štyri stupne nad nulou, teplota vody tri stupne Celzia. To boli podmienky, v ktorých otužilci z rôznych kútov Slovenska dokázali, že vo vodnej nádrži sa dá kúpať i v zime.   

Pri vodnej nádrži sa stretlo 105 ľadových medveďov a medvedíc, aby po približne 500-metrovej chôdzi po hrádzi skočili pred zrakom desiatok divákov do chladnej vody.

„Ja mám určenú vzdialenosť, ktorú musím preplávať, potom vyjdem von a idem si ešte trochu pobehať, no a keď to preženiem, tak tá ‚drglavica‘ ma aj doma chytí,“ skonštatoval s úsmevom člen ľadových medveďov z Partizánskeho Pavol Vanko po tom, ako vyšiel z vody.

„Boli tu medvede z rôznych regiónov, sú to priatelia, s ktorými sa stretávame po celom Slovensku a chodíme na také akcie v rôznych mestách a na miestach, kde ľadové medvede plávajú,“ povedala veľkouherská ľadová medvedica Jana Dragulová, ktorá sa otužuje už 14 rokov.

Voda, ako povedala otužilkyňa Lenka Končeková z Topoľčian, bola výborná. „Nebola teplá, ale nebola ani studená. Boli sme už aj v studenšej,“ doplnila.

Prečo zažať s otužovaním?

Jednoznačná odpoveď – pre upevnenie zdravia.

„Dôvodov, prečo urobiť z chladu svojho verného partnera, je však viac. Naučíte sa efektívne zvládať každodenný stres, filtrovať potlačované emócie, zlepší sa vaša telesná zdatnosť, upevní vôľa, zníži sa náladovosť, zmierni prípadná depresia,“ citoval webový portál Inlive.

Otužovanie má niekoľko benefitov, ako napríklad pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém, má tiež analgetické účinky i stimulujúce účinky na imunitu.


Ďalšie články