Vyskúšajte zimné plávanie

Zimné plávanie

   TRENČÍN – Nie je plávanie ako plávanie. Plávať 22 minút vo vode, ktorá nemá ani 4 stupne, chce poriadny otužovací tréning.   

zimná plavkyňa: Vodička je výborná, 4,9 stupňa, čistá a príjemná. Doporučujem každému sa zúčastniť.

Zimné plávanie je šport, ku ktorému nepotrebujete žiadne špeciálne a drahé vybavenie. Stačia vám v podstate len plavky a dostatočne studená voda, napríklad tá vo Váhu na trenčianskom ostrove.

Zdeňka Švantnerová, zimná plavkyňa: Zimné plávanie je vyšší level otužovania. Zimné plávanie je plávanie v studenej, ľadovej a chladnej vode a buď súťažne alebo nesúťažne.

Voda pre zimné plávanie by mala mať teplotu maximálne 12 stupňov. Do 4 stupňov je v otužileckej terminológii nazývaná ľadová, do 8 stupňov studená a voda s teplotou do 12 stupňov chladná. Zimné plávanie sa vykonáva väčšinou na otvorenej vode riek, jazier a vodných nádrží. Súťažne na vzdialenosti od 25 do 1 000 metrov. Výnimkou sú preteky s názvom Ľadová míľa s dĺžkou 1 650 metrov. Pobyt v ľadovej vode je z bezpečnostných dôvodov obmedzený maximálne na 22 minút.

Zdeňka Švantnerová, zimná plavkyňa: Vo svete je to úplne bežné. Dokonca sú aj majstrovstvá sveta v zimnom plávaní, ktorých sme sa tiež raz zúčastnili. Pláva sa na rôznych miestach Slovenska. Boli sme už plávať na Orave, v Žiline, teraz bude pretek aj v Bratislave. Náš klub bude organizovať 25. marca jedno kolo Slovenského pohára pri Trenčíne v Opatovciach na rybníkoch.

Pri pretekoch sa väčšinou nemôžu používať žiadne neoprénové pomôcky. Dovolené sú plavky z dĺžkou nad koleno, kúpacia silikónová čiapka a plavecké okuliare. Na voľných plochách v pretekoch na väčšie vzdialenosti je povinná plavecká bójka.

Zdeňka Švantnerová, zimná plavkyňa: Bójka môže niekomu aj zachrániť život, nakoľko ten človek môže dostať kŕč a tá bójka vás udrží. Na ňu sa normálne položíte a udrží vás, takže sa dokopete k brehu alebo si zavoláte pomoc a podobne.

Členovia klubu otužilcov a zimných plavcov Trenčianske tulene sa zúčastňujú aj na rôznych nesúťažných akciách mimo sezónu. Napríklad na 10 km plávaní po rieke Morava k hradu Devín alebo 25 km Gastonovom memoriáli na rieke Labe. Ak máte záujem pridať sa k Trenčianskym tuleňom, nájdete ich takmer každý deň na ostrove.


Ďalšie články