Enrik Stránsky vo finále

Erik Stránsky vo finále. Foto: FB SOŠOS TN

V pondelok 16. 1. sa Stredná odborná škola obchodu a služieb P. Jilemnického zúčastnila na semifinálovom kole súťaže Skills Slovakia Gastro junior METRO CUP 2022/2023. Školu reprezentoval Enrik Stránsky z III. HA za asistencie Juraja Lašša z III. HA. Postúpili do finále.

Chalani pripravovali grilovaný srnčí chrbát s foie gras, čiernym koreňom, rakytníkom a s omáčkou z portského vína. Zástupkyňa školy Ivona Kopuncová pre Terajšok objasnila, že Enrik postúpil do semifinále medzi 16 najlepších z celého Slovenska. Pripravoval sa pod pedagogickým vedením Mgr. Petra Ondrášeka, za asistenta do súťaže si vybral spolužiaka Juraja Lašša.

„Konkurencia bola vysoká. Každým rokom súťažné výtvory žiakov posúvajú latku vyššie,“ vysvetlila Kopuncová a dodala, že pre školu znamená každý úspech v súťaži zvýšenie kreditu a povedomia jednak študentov samotných, ale aj školy ako takej. „Neoceniteľné sú však aj skúsenosti, ktoré žiaci získavajú pri účasti na súťažiach.“

„Ako je už u Enrika zvykom, vždy niečo zabudne,“ dodala. Nebolotomu inak ani tentoraz. Bylinky zostali ležať doma na stole. Našťastieslúžili len na dekoratívne účely a Enrik sa na súťaži zaobišiel aj bez nich.

Čo na umiestnenie hovorí samotný Enrik Stránsky?

„Nebol som so svojím výkonom úplne spokojný, ale nakoniec sa mi podarilo postúpiť do finále v Inchebe, z čoho mám nesmiernu radosť.“

Máte v oblasti gastronómie za sebou už nejaké úspechy?

„Minulý rok som sa zúčastnil na súťaži v Přerove, kde sa mi síce nepodarilo umiestniť, no motivovalo ma to k väčšej práci na sebe, a tak som skúsil súťaž Skills Slovakia Gastro junior METRO CUP.“ 

Prečo ste sa rozhodli pripraviť práve grilovaný srnčí chrbát s foie gras? Bol v zadaní alebo ste mali možnosť vybrať si, čo budete pripravovať?

„Zadanie bolo srnčí chrbát s ľubovoľnou vnútornosťou. V ostatnom sme mali voľnú ruku. Chcem sa týmto poďakovať šéfkuchárovi Hotela Elizabeth Danielovi Marekovi, ktorý bol nielen mojím mentorom počas prípravy na súťaž, ale i inšpiráciou, ako na sebe tvrdo pracovať a neustále sa zdokonaľovať.“ 

Aké jedlo pripravujete najradšej?

„Možno je to neobvyklé, ale veľmi rád pripravujem pyré (z hocičoho). Páči sa mi jeho variabilita, možnosť kreatívnej prípravy a kombinácie rôznych druhov pyré s inými surovinami.“ 

Je nejaké jedlo vašou métou (niečo, čo sa vám ešte nepodarilo pripraviť, lebo to považujete za príliš náročné, no chcete sa to naučiť)?

„Nedovolím si tvrdiť, že by som bol v niečom stopercentný, keďže varenie je vecou kreativity, miešania chutí a neustáleho objavovania. Vždy bude všetko pre mňa výzva, aby som dosiahol čo možno najlepší výsledok.“

Enrikovi želáme veľa ďalších úspechov v gastronómii.


Ďalšie články