Byť pilotom je veľká zodpovednosť

Premiéra za volantom na ostrom Dakare dopadla výborne. Posádka tvorená Róbertom Kasákom, Tomášom Kazarkom a Jaroslavom Kolářom zažila pocit dakarských víťazov

   DAMMAM, SAUDSKÁ ARÁBIA – Premiéra za volantom na ostrom Dakare dopadla výborne. Posádka tvorená Róbertom Kasákom, Tomášom Kazarkom a Jaroslavom Kolářom zažila pocit dakarských víťazov.   

Jedinečný a veľmi náročný

Taký bol 45. ročník Rely Dakar, ktorý sa stal minulosťou. Záverečného a vytúženého slávnostného ceremoniálu sa však dočkala len časť pretekárov, ktorí sa pred dvoma týždňami postavili na štart púštneho dobrodružstva. Tak to ale na Dakare býva už od jeho začiatkov, že do cieľa prídu len tí najvytrvalejší, najodvážnejší a mnohokrát aj tí, ktorých osud obdaril riadnou dávkou šťastia.

Keď sme sa spoločne rozprávali na pražskom letisku pred odletom do Saudskej Arábie, Róbert Kasák povedal, že hlavným cieľom je dobré zdravie celej posádky a potom šťastie pri jazdách jednotlivými etapami počas náročných štrnástich dní.

Hoci sú jeho skúsenosti nadobudnuté v mnohých ročníkoch dakarských rely, možnosť pilotovať kamión s vlastnou posádkou v ostrom Dakare zažil po prvýkrát. Svojou skromnosťou, predvídavosťou a súdržnosťou s ďalšími dvoma členmi v kabíne Tatry Phoenix sa im podarilo vytýčený cieľ splniť. Etapu za etapou zvládali nástrahy rôznorodých terénov, v extrémnych situáciách nepodľahli panike, vedeli pomôcť kolegom v núdzi a postupne sa miesto od miesta zlepšovať.

Výzva je naplnená a cieľ sa stal skutočnosťou. Je čas na návrat domov, čas na podelenie sa so zážitkami.

V cieli na pobreží Arabského zálivu

Úsmev na tvári mali všetci členovia tímu Buggyra ZM Racing. Súťaž, spolu s Kazarovou úspešnou medailovou účasťou v Dakar Classic, dokončili všetky tri tímové Tatry.

Radosť bolo možné vyčítať aj z tváre Róberta Kasáka.

„Sme v cieli, ani neviem, čo by som mal povedať. Nemám slov,“ skromne priznal. „V poslednej etape sme si trošku zazávodili. Doviesť celú posádku až do posledných metrov Dakaru je veľká zodpovednosť. Zdolať tak ťažkú súťaž je veľkým víťazstvom pre každého. Tatra to celú dobu zvládala výborne, ale naše telesné schránky nie. Celú dobu sme mali ten problém, že sme netrénovali, takže začiatok bol pomalý. Ale napriek tomu, cez to všetko, je náš výsledok super. Argentínske Dakary boli náročné, ale tento bol najťažší, aký som zatiaľ absolvoval,“ priznal jazdec tímu Tatra Buggyra Slovakia.

Výsledky poslednej 14. etapy:

  1. Paskevicius V. Fesh Fesh Team 1:18:34
  2. Van den Brink Mi. Eurol team de Rooy IVECO +0:07
  3. Valtr Jaroslav Tatra Buggyra Racing +1:46
  4. Bouwens I. Gregoor Racing Team +2:50
  5. Van den Brink Ma. Eurol team de Rooy IVECO +3:20
  6. Macík Martin MM Technology +3:53
  7. Van Kasteren A. J. Boss Machinery Team de Rooy IVECO +6:01
  8. Kasak Róbert Tatra Buggyra Slovakia +10:14

Celkové výsledky súťaže kamiónov:

  1. Van Kasteren A. J. Boss Machinery Team de Rooy IVECO 54:03:33
  2. Macík Martin MM Technology +1:14:34
  3. Van den Brink Ma. Eurol team de Rooy IVECO +2:40:22
  4. Van den Brink Mi. Eurol team de Rooy IVECO +4:02:29
  5. Valtr Jaroslav Tatra Buggyra Racing +5:06:09
  6. Šoltýs Martin Tatra Buggyra Racing + 9: 08:43
  7. Kasák Róbert Tatra Buggyra Slovakia +56:09:22

Súťaž dokončilo 21 klasifikovaných kamiónov, 31 strojov tento rok neprišlo do cieľa.

V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac a dakar.com


Ďalšie články