V dunách zvíťazila vzájomná spolupráca

Dvanásta etapa priniesla pre kamióny tímu Buggyra dramatické momenty so šťastným koncom

  SHAYBAH, SAUDSKÁ ARÁBIA – Dvanásta etapa priniesla pre kamióny tímu Buggyra dramatické momenty so šťastným koncom.  

Piatok trinásteho priniesol v Buggyra ZM Racing v dunách 12. etapy krušné momenty. Súdržnosť a ochota pomôcť však porazili púšť a tá všetky tímové kamióny vydala v ústrety pomaly sa končiacemu dobrodružstvu tohtoročnej Rely Dakar v Saudskej Arábii.

Róbert Kasák figuroval v dennom hodnotení na 16. mieste, celkovo si drží 15. pozíciu. Vo svojej kategórii Dakaru Classic si Radovan Kazarka vyjazdil piate miesto, priebežne mu stále patrí tretia pozícia.

V dunách zvíťazila vzájomná spolupráca

Viac kamiónov v jednom tíme je výhoda, o ktorej sa presvedčili aj posádky, ktorých súčasťou je Slovák Róbert Kasák. Ten výdatne pomáhal lídrovi v tíme Buggyra ZM Racing Jaroslavovi Valtrovi.

„Prišiel asi pätnásty kilometer a nájazd do dún. Videl som, ako sa tam trápi jeden z holandských kamiónov, takže som šiel opatrne. Našiel som si stopu, ktorou to on zrejme prešiel. Bolo to strašne úzke a ja som si do neho ľahol,“ opisuje momenty v dunách Jaroslav Valtr.

Po polhodine čakania prichšiel tímový kamión s Martinom Šoltýsom. Spoločne začali bojovať na vyslobodení prevráteného stroja. Následne sa na horizonte objavuje aj posádka Róberta Kasáka, a tak spoločne ťahali prevrátenú Tatru dvoma kamiónmi.

„Postavili sme ju, vytiahli von a išli sme ďalej. Po ďalších asi 30 kilometroch vidíme na tej najvyššej dune známe kombinézy. To tam pre zmenu zaľahol zase Martin Šoltýs. Dnes sa nám moc nedarilo. Po týchto udalostiach sme však až do konca išli bez problémov,“ dokončil opis dramatického dňa Valtr.

Róbert Kasák so svojím Phoenixom dnes jazdil svoju ďalšiu dakarskú etapu a pritom neostal bokom a obom Tatrám z tímu pomáhal postaviť sa späť na kolesá.

„Bol to dobrý nárez, ale celkovo som si to užíval. Dali sme to a sme v cieli etapy. Len mi je ľúto chlapcov, že sme ich museli stavať na kolesá. Ale to sa v takýchto náročných púštnych etapách stáva. My sme si ľahli v prvej časti, oni v tejto druhej,“ povedal pilot Tatry Buggyra Slovakia.

Pomaly sa blíži záver dobrodružstva

V redakcii Terajška sme radi, že sa obom posádkam, ktoré od začiatku súťaže pozorne sledujeme, darí a pokračujú ďalej v súťaži. Bánovčan Radovan Kazarka aj Róbert Kasák z dedinky Radobica prekonali spolu so svojimi posádkami doterajšie nástrahy arabskej krajiny v rámci tohtoročného Dakaru. Vytúžený cieľ je na dohľad.

Dnes je na programe predposledná 13. etapa zo Shaybah do Al-Hofuf. Jazdcov čaká celkom 676 kilometrov, z toho 154 kilometrov meraného špeciálu. Odchod z Prázdnej štvrte bude rozhodujúci vo viacerých bodoch. Na jednej strane je to posledná príležitosť užiť si posledné úseky dún, na druhej strane je tu posledná možnosť pre ambicióznych pretekárov bojujúcich o výsledky alebo svoju česť, posunúť sa o jedno alebo dve miesta vyššie v poradí. Krátky špeciál síce obmedzuje možnosti výraznejšieho poškodenia, ale fyzická a mechanická odolnosť ešte môže zamávať poradím.

V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac a dakar.


Ďalšie články