Začala ďalšia maratónska etapa

Posádka Tatry Phoenix v zložení pilot Róbert Kasák, navigátor Tomáš Kazarka a palubný mechanik Jaroslav Kolář si zo stredajších súbojov s dunami odviezli 17. miesto

  EMPTY QUARTER, SAUDSKÁ ARÁBIA – Rely Dakar prechádza do extrémne vytrvalostnej fázy, na programe je náročná dvojica etáp opäť bez pomoci asistenčných tímov.   

Jedenásta etapa zo Shaybahu do oblasti s názvom Prázdna štvrť je maratónska etapa s celkovou dĺžkou 428 kilometrov, z čoho je 275 kilometrov meraného špeciálu v ťažkých dunách.

Organizátori nie až tak prekvapujúco označili túto trasu za vyčerpávajúcu, odohrávajúcu sa na piesku všetkých farieb. Dvojicu našich posádok čaká kľúčová úloha, udržať vozidlá v jednom kuse, pretože v bivaku bude chýbať akákoľvek asistenčná pomoc. Podarí sa im dostať z útrob púšte v zdraví a s funkčnou technikou?

Desiata etapa s príchuťou púšte

Vráťme sa ešte o deň skôr, kedy na jazdcov čakala desiata etapa. Už na prvých 114 kilometroch ochutnali posádky tímu Buggyra Racing obávanú púšt, ktorá sa na nasledujúce tri dni stáva ich prechodným domovom.

Posádka Tatry Phoenix v zložení pilot Róbert Kasák, navigátor Tomáš Kazarka a palubný mechanik Jaroslav Kolář, si zo stredajších súbojov s dunami odviezli 17. miesto a celkovo sú dvadsiati. Jazdci Dakaru Classic majú za sebou prvú časť svojej maratónskej etapy. V nej bol Radovan Kazarka štvrtý, čo mu stačilo k udržaniu tretieho miesta svojej kategórie.

Róbert Kasák bol rád, že nezapadol a nemusel odhadzovať piesok lopatou.

„Bola to poriadna etapa. Piesok bol mäkký a hrebene nasledovali jeden za druhým. Posledný výjazd do kopca bol poriadne krkolomný, ale preskákali sme si to. Prejdete dunu a neviete, čo je za ňou. Išli sme po prednom nárazníku, ale v takýchto etapách je to normálne,“ uviedol pilot vo farbách Tatra Buggyra Slovakia.

„Museli sme zvažovať stratégiu, ako obísť duny alebo či cez nich prejdeme a ako pochytáme kontrolné body. Radšej sme si dali na čas a na hrebeni sme sa rozhliadli, akú zvolíme cestu,“ dodal Kasákov navigátor Tomáš Kazarka, pre ktorého to je dakarský krst ohňom.

V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac a dakar.com


Ďalšie články