Vymenia približne 6 500 svietidiel

 TRENČÍN – V Trenčíne sa chystá komplexná rekonštrukcia verejného osvetlenia. Staré neekonomické svietidlá vymenia za úsporné LED svietidlá. 

Mestské zastupiteľstvo v Trenčíne schválilo v decembri minulého roka návrh na realizáciu rekonštrukcie svietidiel verejného osvetlenia v meste.

Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín: Čo sa týka verejného osvetlenia, v Trenčíne máme spolu približne 6 800 svietidiel. Približne 300 je už vymenených a zvyšok, teda asi 6 500 svietidiel, budeme v tomto roku meniť za LED svietidlá. Pôjde o prvú etapu celkovej rekonštrukcie verejného osvetlenia v celom meste.

Ide o investíciu v celkovej hodnote 14 950 000 eur, ktorú by mali financovať z environmentálneho fondu.

Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín: Tento rok vymeníme, ako som spomínala, staré pôvodné svietidlá za LED svietidlá na približne 6 500 bodoch a tiež vymeníme asi 15 kilometrov vzdušného vedenia.

V druhej etape by mali vymeniť asi 2 000 stožiarov verejného osvetlenia, 2 500 výložníkov a asi 60 km podzemných vedení.

Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín: Aktuálne sa pracuje na projektovej dokumentácii, z ktorej, samozrejme, vzíde konečný počet svietidiel, ktoré budeme musieť meniť alebo na niektorých uliciach aj dopĺňať. Následne budeme súťažiť zhotoviteľa a v tomto roku chceme tú prvú etapu určite zrealizovať.

Cieľom rekonštrukcie verejného osvetlenia nie je len jeho modernizácia, ale hlavne zníženie nákladov.

Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín: Tu počítame so znížením nákladov na elektrickú energiu minimálne o 60 percent.


Ďalšie články