Rely Dakar ľahké etapy nepozná

Tatra Phoenix na Rely Dakar v Saudskej Arábii, január 2023

  HARADH, SAUDSKÁ ARÁBIA – Naše posádky úspešne absolvovali ďalšiu náročnú etapu. Všetci sú zdraví a tešia sa na ďalšie dakarské dobrodružstvo.  

Po voľnom dni pokračovala tohtoročná Rely Dakar ďalšou náročnou etapou. Nastúpili do nej obe posádky, ktoré v našej redakcii každodenne sledujeme. Podľa informácií z bivaku sú všetci zdraví a odhodlaní dôjsť až do cieľa.

Etapa s poradovým číslom 9 z Rijádu do Haradhu merala celkom 686 km, z toho bolo 358 km špeciálky. Podľa organizátorov však prvá etapa po dni odpočinku nie je určená na to, aby sa pretekári pokojne vrátili späť do tempa. Práve naopak. Majstrovské jazdecké schopnosti prišli veľmi vhod v kaňonoch, ktoré tvorili prvú časť etapy. Kaňony a boj s navigáciou boli len dve z nebezpečenstiev tohto špeciálu. Pole súťažiacich muselo na ceste späť do bivaku prekonať aj krásnu reťaz dún.

Kasák v etape pätnásty (15), celkovo na dvadsiatom mieste (20)

Výborne si pri svojom prvom dakarskom štarte v pozícii pilota počínal Róbert Kasák s Tatrou Phoenix. Vo výsledkovej listine tak stále postupuje dopredu.

„Všetci sú zdraví, to je hlavné. Začalo to výborne. Potom sme v dlhom riečisku vleteli do vody. Bolo to vtedy náročné, pretože sme nevedeli, čo máme pod vodou pod kolesami auta. Riziko poškodenia pneumatiky a defektu bolo veľké. Videli sme tam asi štyri alebo päť kamiónov, ale Tomáš chytil pekne smer na bod. Ja som si to nasmeroval rovno a nejako sme ten celý úsek preskákali. Potom sme si už šli svoji lajnu a nikto nás nedohnal,“ uviedol pilot tímu Tatra Buggyra Slovakia.

Kazarka v etape šiesty, celkovo na treťom mieste 

V kategórii Dakar Classic je Radovan Kazarka s Tatrou Puma vo svojej kategórii stále tretí, v 9. etape obsadil šiestu pozíciu. Medzi „klasikmi“ si tak istí umiestnenie na imaginárnych stupňoch víťazov.

„Zo začiatku to bolo kamenisté, taká rozbíjačka. Potom prišla rýchlejšia pasáž. Čakal som duny, ale bol to skôr naviaty piesok. Dúfam, že nás organizátori konečne pošlú zazávodiť si do dún. Ráno nám nedali roadbook a tak sme šli len podľa tripmasteru až do miesta štartu. Tam nám ho rozdali, ale Pepík Kalina sa s touto situáciou popasoval výborne. Na trati sme sa trochu naháňali so Španielom. Brody sme nemali na trase žiadne, ale v jednom z kaňonov sme si vyskúšali taký trial s kamiónom. Boli tam kamenné schody a balvany,“ informoval pilot Tatry Puma.

Dnes čaká jazdcov na pohľad príjemných 113 kilometrov meraného špeciálu. Ak však k tomu pridáme viac ako 500 kilometrov presunov a skutočnosť, že Dakar zavíta do útrob Prázdnej štvrte, nebude to vôbec jednoduchý deň.

V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac a dakar.com


Ďalšie články