Navigátorská premiéra na Dakare

Navigátorská premiéra na Dakare

  RIJÁD, SAUDSKÁ ARÁBIA – Bánovčan Tomáš Kazarka zažíva tento rok premiéru na poste navigátora v posádke Róberta Kasáka v hlavnej súťaži kamiónov na Rely Dakar.  

Minulý rok zažil Dakar premiérovo ako člen podporného tímu posádky svojho otca Radovana, ktorý jazdil svoj prvý Dakar Classic. Tento rok sa 27-ročný Tomáš Kazarka na Arabský polostrov vrátil, a to hneď v dôležitej úlohe navigátora. V stredovej sedačke Tatry Puma vedľa svojho otca by ste ho však hľadali márne, tam má svoje pevné miesto jedna dakarská legenda.

Ambiciózny mladík však tvorí súdržnú partiu posádky pilota Róberta Kasáka a palubného mechanika Jaroslava Kolářav kabíne špeciálu Tatra Phoenix v hlavnej kategórii nákladných áut TRUCK v triede T5.1, Prototype Cross-Country Trucks.

Ich spoločná dakarská premiéra vychádza takmer podľa predstáv. Zvolená taktika „neprepáliť“ prvú polovicu súťaže priniesla úspech v podobe stabilnej pozície v celkovom hodnotení.

Posádka spoločne prežila niekoľko adrenalínových situácií, kvalitná podpora medzinárodného tímu Buggyra Racing a jej špičkový servis sa ukazuje ako dobrá devíza pred náročnejšou, druhou polovicou Rely Dakar.

Počas voľného dňa v rijádskom bivaku sme si celú posádku vzali na exkluzívny rozhovor. Oboch kolegov z kabíny sme sa spýtali, ako sa im s Tomášom jazdí v etapách Saudskej Arábie.

„Za mňa výborne, na to, že ide súťaž prvýkrát, je to exkluzívne,“ prehlásil na úvod rozhovoru pilot Róbert Kasák.

„Ja to môžem hodnotiť s pohľadu bývalého navigátora a môžem povedať, že Tomáš je výborný navigátor, veľmi rýchlo sa to naučil a myslím si, že do budúcnosti má veľkú šancu dostať sa do nejakého super špičkového tímu,“ocenil Tomášove kvality palubný mechanik Jarda Kolář, ktorý je rovnako ako Josef Kalina v Tatre Puma českým členom posádky.

Spokojnosť v tomto tíme je vzájomná, ako vychádza z Tomášovej odpovede na otázku, ako sa spolupracuje jemu s ostatnými dvoma kolegami.

„Ja som maximálne spokojný. V kabíne ako navigátor sedím v strede a môžem povedať, že som obklopený kvalitou a skúsenosťou. Už som to povedal viackrát, ale možno keby som šiel z iným pilotom, nebol by som si taký istý, ako je to v prípade skúseností Roba Kasáka. A mechanik Jardo je tiež odborník na svojom mieste,“ zhodnotil Tomáš Kazarka.

Chalani majú za sebou prológ a osem náročných etáp, spolu s nimi sme mohli zažiť niekoľko dramatických situácií so šťastným koncom, kedy sa rozhodovalo o tom, či budú alebo nebudú pokračovať ďalej. Rely Dakar je náročná súťaž a všetko sa môže zmeniť v priebehu pár sekúnd.

Lenže táto posádka pôsobila veľmi kompaktne už na slávnostnom odchode posádok na súťaž, ktorý sa uskutočnil pred pražským historickým a kultúrnym centrom Rudolfinum.

Svoju taktiku, s ktorou sa nám vtedy pochválili, dodržujú a práve možno vďaka tomu sú stále v súťaži a smerujú do vytúženého cieľa v Dammame na pobreží Perzského zálivu. Dovtedy ich však čaká ešte zopár náročných etáp a riadna dávka púštneho dobrodružstva. Pretože takzvaná „Prázdna štvrť“, rozsiahla oblasť najväčšej súvislej piesočnej plochy na svete, púšte Rub al-Chálí, ktorej duny dosahujú výšku až 200 metrov, sa každým dňom blíži.

 V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac a projektu The Desert Phoenix.


Ďalšie články