Priniesol si druhé miesto

bulko Samuel Ščepko. Foto: THPSA

TRENČÍN – Peter Bulko o Samuelovi Ščepkovi, jeho úspechoch, ďalších plánoch a o podmienkach, v akých sa robí dynamická streľba na Slovensku.

Len 15-ročný Drietomčan Samuel Ščepko skončil na majstrovstvách sveta v Thajsku ako druhý. Podľa slov jeho trénera Petra Bulka sa jeho zverenec dynamickej streľbe venuje od roku 2019, no aktívne tréningy mu začali až po korone. Streľbe sa teda nevenuje dlho, no už od začiatku bolo jasné, že má veľký zápal a správny prístup.

Videli ste v ňom talent od začiatku?

Ščepko bol talent od začiatku. Mal veľký potenciál.

Mal nejaké väčšie medzery, ktoré ste museli vychytať?

V prvom rade treba povedať, že je to ťažký šport, na začiatku vynechával nejaké terče, ale to bolo spôsobené len tým, že nemal skúsenosti. Časom ich nazbieral a teraz sa dá povedať, že už je to dobré, nemá nejaké väčšie výkyvy. Keď sa ponáhľate a bijete sa medzi najlepšími, ste na hrane, tam veľa ľudí z rýchlosti spraví chybu.

Ščepko vyhral 2. miesto na majstrovstvách sveta, ktoré sa tento rok konali v Thajsku. Je to obrovský úspech, nie však jeho prvý. Aké sú jeho ďalšie úspechy v dynamickej streľbe?

Na majstrovstvách sveta súťažilo okolo 70 krajín, je to obrovský úspech. Samuel vyhral Slovak open ako junior, český Exreme vyhral ako junior, slovenský Extreme v Piešťanoch minulý rok… Nepamätám si to úplne všetko. Je majster republiky za minulý rok. Nevyhral však len ako junior, ale aj medzi dospelými.

Ako je to možné?

Na Slovensku je to možné. Tu nemusíte mať 18 rokov na to, aby ste mohli súťažiť v dynamickej streľbe. Skončil druhý na majstrovstvách sveta v Thajsku.

Koľko úkonov musí ovládať strelec v kategórii „dynamická streľba“?

Manipulácia so zbraňou, strieľa sa ostrými. Keď porušíte bezpečnostné pravidlo, ste diskvalifikovaní. Na MS bolo kvôli tomu diskvalifikovaných nejakých 60 ľudí. Je to veľmi drahý štart. Vyhráva ten, kto strieľa rýchlo a presne.

Do akej miery je dynamická streľba populárna na Slovensku?

Tento rok je to 30 rokov, čo je tento šport na Slovensku. Nie je to nejaký masovo populárny šport, ale má svoj okruh záujemcov. Napríklad v Poľsku a Čechách to začalo veľmi naberať na obrátkach. Začínajú sa objavovať ľudia, ktorých som v živote nevidel a pritom strieľajú dva roky. Mladí sa dnes učia strieľať z YouTube. Je to dostupnejší šport, ako za mojich čias, keď mi to musel niekto ukázať.

Aké podmienky má tento šport na Slovensku?

Podmienky sú veľmi zlé. Na jednej strane tu súťažiaci nemusí mať zbrojný preukaz ani 18 rokov, ale inak je tu slabý sponzoring. Cesty na súťaže sú niekoľkotisícové záležitosti. Pomáhajú rodičia, sponzori, napríklad Ščepku sponzoruje Beretta, veľké závody zas niekedy preplácajú hotely. Snažia sa, ale v porovnaní so zahraničím je to slabé.

Čo by pomohlo situáciu slovenských strelcov zlepšiť?

Peniaze. Keď vyhráte medailu, dajú vám peniaze, ale za účasť vám nikto nič nezaplatí. Napríklad v Británii dostanete finančnú podporu už za dokončenie závodu.

Na akých ďalších súťažiach sa chystáte so Ščepkom zúčastniť?

Chceli by sme streliť Svetový pohár Extreme Europe Open, majstrovstvá Európy v Grécku a majstrovstvá sveta v inej divízii, v ktorej začína ešte len trénovať. V roku 2025 budú Majstrovstvá sveta v Juhoafrickej republike… Bude toho viac.


Ďalšie články