Žobrácka kaša išla na dračku

 Poluvsie – Občania obce a návštevníci zo širokého okolia si prvú januárovú sobotu pochutnali na pravých zabíjačkových špecialitách. 

Zabíjačka vo vidieckej obci na hornej Nitre uchováva tradície a približuje ich ľuďom.

Pred pár rokmi sa v obci z pravnianskej doliny rozhodli zorganizovať tradičnú dedinskú zabíjačku s možnosťou priamej ochutnávky a konzumácie zabíjačkových špecialít, ktorá si odvtedy pre veľký záujem našla trvalé miesto v kalendári verejných akcií.

Statní pomocníci vrátane mäsiara sa opäť mali čo obracať, aby v tento zimný čas zvládli nápor na prípravu zabíjačkovej hostiny k spokojnosti celej dediny.

Starosta obce Poluvsie Martin Šujan nám prezradil, že zabíjačka sa v tejto obci každoročne koná dva dni: „Túto akciu vždy robíme dva dni, pretože je to množstvo roboty, ktorá sa v jeden deň nedá stihnúť. Prvý deň mäso rozrábame, chystáme na varenie a na druhý deň sa už robia zabíjačkové výrobky a špeciality priamo v kultúrnom dome.“

Počas celého dopoludnia sa mohli návštevníci vynadívať na prácu mäsiara, ako s družinou pomocníkov spoločne vyrábajú pravé jaternice, klobásy, tlačenky, kapustnicu, podbradok, pečené mäso a iné špeciality. 

Pri vôni žobráckej kaše, ktorá lákala všetkých okoloidúcich, sa naozaj zbiehali slinky. O správnu chuť mäsových výrobkov i správnu zabíjačkovú atmosféru sa opäť postaral mäsiar Igor Šujan a jeho tím.

Nebolo ani štrnásť hodín a priestor pred kultúrnym domom sa začal plniť domácimi i zvedavými návštevníkmi. Nekonečný rad ochutnávačov, ktorý sa tiahol až ku kostolu, si pochvaľoval zabíjačkovú atmosféru i výrobky.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Asi nebolo návštevníka, ktorý by odolal. Všetky výrobky sa míňali rýchlym tempom. Postarší poľovník si pochutnával na kapustnici. „Je výborná,“ pochvaľoval majstra mäsiara a hasičov, ktorí mu pomáhali.

„Som rád, že akcia sa vydarila. Poďakovanie za ňu si zaslúžia obetavci, ktorí si to dva dni poctivo odmakali. Boli to členovia dobrovoľného hasičského zboru, poslanci obecného zastupiteľstva, ale aj ďalší obetaví ľudia, ktorí chodia pravidelne pomáhať na rôzne kultúrno-spoločenské akcie,“ dodal počas akcie starosta obce.


Ďalšie články