Začala sa prvá maratónska etapa

Tatra Phoenix počas špeciálu na trati Rely Dakar 2023 v Saudskej Arábii


Posádky tímu Buggyra ZM Racing majú za sebou prvú časť maratónskej etapy. Z nami sledovaných slovenských posádok zaznamenal včera Róbert Kasák 17. čas a priebežne sa drží na 22. mieste.

Radovan Kazarka bol vo svojej kategórii súťaže Dakar Classic klasifikovaný ako druhý a celkovo je na treťom mieste.

Prvá časť maratónskej etapy priniesla zmenu proti obvyklým dakarským zvykom v tom, že mechanici mohli vozidlá opravovať len v cieli meraného testu dlhého 333 kilometrov, a to ešte v obmedzenom čase. Za prácu nad povolené dve hodiny totiž hrozila citeľná penalizácia.

Po tom, čo si v piatok ustlal v dunách, bol Róbert Kasák vďačný za to, že tentoraz prišiel za svetla.

„Použijem výraz Pepu Macháčka, že porazili sme tmu. Etapa to bola pekná, rýchla a kamenistá. Koniec bol strašná rozbíjačka, ale dali sme to. Pre značku Tatra je rozbíjačka super, je to odolné auto, ale nie pre naše telá. Tie nie sú na takéto stavy a pocity zvyknuté. My sme lepší v dunách, tam sme za sebou nechali päť alebo šesť áut. Tie nás ale potom dobehli na tých rozbitých cestách. Ja si na nich radšej pošetrím auto,“ informoval pilot Phoenixa z tímu Tatra Buggyra Slovakia.

„Siedma etapa dopadla vynikajúco, podľa našich predstáv. Chvalabohu, nič sa nepoškodilo, neporušilo, nie ako včera, keď sme to obrátili trošku na bok. Prišli sme za svetla. Teraz chalani ešte dorábajú nejaké detaily, nejaké také krátke opravy a ideme do bivaku,“ povedal navigátor Tomáš Kazarka po príchode do cieľa prvej časti náročnej maratónskej etapy.

 V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac.


Ďalšie články