Trojkráľová trojka s rekordným časom

ĽUTOV – Po dvojročnej nútenej prestávke sa v Ľutove opäť behalo. Trojkráľová trojka s rekordnou účasťou a najlepšími časmi.

Netradičné, na túto kalendárnu dobu výrazne teplé počasie prilákalo na štart 7. ročníka Trojkráľovej trojky do obce Ľutov v okrese Bánovce nad Bebravou rekordný počet 123 bežcov a bežkýň.

Čakala na nich hlavná trať s dĺžkou 20 kilometrov, bežcov zaviedla cez vrchy Vysokú, Kňaží stôl a Bradlo, s občerstvovačkou v obci Trebichava.

Tí, čo si na túto vzdialenosť netrúfali, si mohli vybrať kratšiu, 10-kilometrovú trasu cez Vysokú a Bradlo.

„Ono sa to možno na prvý pohľad nezdá, ale Trojkráľová trojka je radená medzi náročné behy. Bežcom odčerpá mnoho síl tak chladné počasie, ako aj takéto výrazne teplé, ako máme dnes,“ vysvetlil časomerač Pavol Struhár.

Účastníci sa po dvojročnej prestávke tešili na populárny beh v atraktívnom prostredí bánovskej vrchoviny.

„Som rád, že môžeme opäť organizovať toto bežecké podujatie. Teší ma veľký záujem, keby sme nechali registráciu otvorenú, určite príde aj väčší počet,“ informoval pred štartom hlavný organizátor Adam Lisý, ktorý je zároveň aj autorom tohto pekného horského behu. 

V Ľutove našiel pochopenie od vedenia obce a zároveň zázemie pretekov v miestnom útulnom kultúrnom dome.

„Toto je po siedmykrát, čo sa beží Trojkráľová trojka. Pred deviatimi rokmi to založil Adam Lisý, hlavný organizátor. V prvých ročníkoch sa ešte štartovalo zo susednej obce Dubnička, ale pretože vrch Bradlo patrí do nášho katastra a Adam sa aj presťahoval a je náš obyvateľ, tak som rád, že zviditeľnil našu obec,“ povedal pre Terajšok Marian Korbel, starosta obce Ľutov. „My sme teraz hlavnou štartovacou a cieľovou dedinkou a je to pekná propagácia obce aj celého regiónu,“ dodal starosta.

„Počas uplynulých ročníkov sme tu mali snáď všetky druhy počasia. V roku 2017 bolo mrazivé počasie, snáď mínus dvadsať a trať zasypaná snehom, vtedy boli bežci výrazne dlhšie na trati, ako boli dnes,“ spomína organizátor.

Na pocit jarné počasie s teplotou nad desať stupňov prinieslo aj rekordné časy najlepších bežcov.

Víťazom mužskej hlavnej kategórie behu na 20 km sa stal Marián Priadka pred Radoslavom Kopčanom a tretím Tomášom Podperom.

  1. Priadka Marián, Salomon/Suunto 01∶26∶26,25 (štartové číslo 33)
  2. Kopčan Radoslav, Horno-ozorovské krivé nohy 01∶28∶55,31 (77)
  3. Podpera Tomáš, Mountainshop Trenčín/Team Rab 01∶32∶52,07 (66)
  4. Valuch Matej, Dubnica nad Vahom 01∶37∶03,31 (35)
  5. Mudroň Ivan01∶38∶28,60 (61)
  6. Filo Branislav Rybany 01∶39∶06,09 (84)

V kategórii žien na 20 km sa tešila Marieta Zelenayová. Druhá dobehla Eva Mareková a tretia Zuzana Leščinská.

  1. Zelenayová Marieta, Piešťany 01∶57∶18,33 (9)
  2. Mareková Eva, Jogging klub Dubnica nad Váhom 02∶01∶16,00 (52)
  3. Leščinská Zuzana, Sásová 02∶03∶34,47 (31)

Poradie prvých troch mužov a žien na 10 km bolo nasledovné:

  1. Turček Martin, Krásno, Beh cez Plešovicu 0:49:01 (7)
  2. Súkeník Oliver, Partizánske 0:52:22 (34)
  3. Ďurkáč Ivan, Podlužany 0:55:13 (30)
  1. Babulic Agata, TBK TORA Topoľcany 1:13:18 (18)
  2. Čankyova Bohumila, Myfit club Topoľčany 1:13:46 (20)
  3. Šulíkova Vierka1:17:17 (5)

„Do Ľutova chodím už od roku 2018, behával som tú dlhšiu trasu a tento rok som sa rozhodol, že skúsim tú kratšiu. Myslel som si, že bude ľahšia, ale s prevýšením 400 metrov bola dosť náročná. Dala mi poriadne zabrať, nebol čas sa ani vydýchať,“ zhodnotil svoj výkon víťaz kratšej trasy Martin Turček.

Pekný bežecký výkon predviedla na 10 km trati Poľka Agata Babulic, ktorá žije na Slovensku 12 rokov a cíti sa tu už ako doma. Tu sa začala venovať aj behu.

„Behám asi tri roky a úplne na začiatku som s ťažkosťami prebehla aj kilometer, tak som si povedala, že začnem behať a robiť niečo so sebou. To, že som dnes získala prvé miesto, je výsledok, na ktorom som tvrdo pracovala tri roky a som veľmi šťastná,“ pochválila sa sympatická Agata, ktorej sa trať Trojkráľovej trojky páčila pre jej kopcovitý terén a vysokú náročnosť.

Rozhovor v cieli nám poskytol aj slovenský reprezentant, ultrabežec Marián Priadka. Z jeho pohybov a výraz tváre bolo zrejmé, že jeho víťazstvo a rekordný čas sa vôbec nerodili ľahko.

„Počasie bolo ukážkové, priam jarné, preteky som odštartoval v tričku a kraťasoch, dupol som na plyn a snažil som sa bežať, čo to dá, ale stala sa mi taká vec, že pri poslednom výbehu som zdravil turistov, nesústredil som sa na trať a vtom mi chruplo v členku, takže asi som si prekonal aj môj rekord z roku 2020, ale neteším sa tomu, lebo budem asi na pár dní vyradený z behu,“ opísal udalosť na trati úspešný bežec.

„Napriek peknému počasiu sa mi nebežalo dobre, lebo ma od začiatku bolela hlava. Majo začal od štartu veľmi rýchlo a nedokázal som s ním držať tempo. Ešte v Trebichave som ho videl a dúfal som, že na Kňažom stole by som ho mohol mať na dosah, že ho dobehnem, no nešlo to, bol dnes lepší a gratulujem mu,“ zhodnotil kvality svoje aj súperove Rado Kopčan z Bánoviec nad Bebravou.

Beh si užila aj Marieta Zelenayová, celková víťazka kategórie žien na 20 km.  „Moje pocity z behu sú úžasné, už som tu jedenkrát bola v roku 2020 a teraz som prišla opäť, pretože je tu veľmi pekná trasa,“ povedala pre Terajšok


Ďalšie články