V Dubnici odstrelili komín

Ján Feher strelmajster

   Odstrel komína je vždy zaujímavá záležitosť. Pre strelmajstra je to psychické vypätie a ostrá skúška kvality práce jeho pyrotechnického tímu.   

Presne o 16:00 na sviatok Troch kráľov sa uskutočnila riadená demolácia posledného zo štvorice komínov bývalého závodu Metalurg, a.s., v areáli ZŤS v Dubnici nad Váhom. O úspešnú demoláciu všetkých 4 komínov, aj tohto skoro 68 metrov vysokého a asi 1000 ton vážiaceho komína z oceľovou vložkou, sa postaral skúsený strelmajster Ján Fehér.

Ján Fehér, strelmajster: „Bolo to naozaj veľmi náročné pripraviť tento komín, pretože je vo vnútri aj ten samostatne stojaci oceľový komín. Museli sme takzvane vytrhnúť koreň.”

Pyrotechnici použili na demoláciu 64,4 kilogramov plastickej trhaviny, ktorú umiestnili do 158 vrtov. Aj keď to vyzerá jednoducho, všetko je založené na veľmi presných výpočtoch. Výbuch je naprogramovaný tak, aby nálože vybuchovali postupne v milisekundových intervaloch, a aby sa po prvotnom vytrhnutí komína z jeho základov vytvorila na jeho boku diera a komín tak začal padať na určenú stranu. Tak sa stalo … vďaka viac ako 35-ročným skúsenostiam strelmajstra.

Ján Fehér, strelmajster: „Ten komín je vždy pre ľudí také niečo iné, čo budí záujem. Majú k nemu niekedy aj citový vzťah. Hlavne starší zamestnanci.”

Ako napríklad pán Zvonár, ktorý sa na demoláciu prišiel pozrieť a ktorý v tomto závode pracoval 20 rokov.

Róbert Zvonár, bývalý zamestnanec závodu: „Začal som ako robotník a skončil som ako dispečer špeciálneho náradia. A čo si pamätám, keď som robil na technológii, tak sme robili aj projekt, aj technológiu na osvetlenie trenčianskeho futbalového ihriska. Vtedy sme tomu hovorili lízatká.”

Ján Fehér, strelmajster: „Dneska som bol veľmi intenzívne napätý, ale mal som dobrý pocit z toho, že práca je dobre pripravená. Musím sa priznať, že keď som po odstrele smeroval ku komínu, že mi padli slzy, ale neviem, či to bola emócia šťastia. Skôr by som povedal, že z toho napätia.”

Takisto ako sú minulosťou trenčianske lízatká, nestojí už ani budova a ani jeden z komínov závodu na zápustkové výkovky, žíhanie a spracovanie ocele.


Ďalšie články