Kritické momenty v dunách

Tatra Phoenix posádky Kasák, Kazarka, Kolář v plnom nasadení v jednej z etáp tohtoročného Rely Dakar v Saudskej Arábii

  RIJÁD, SAUDSKÁ ARÁBIA – Posádka Róberta Kasáka prežila tesne pred cieľom piatkovej rýchlostnej skúšky kritický moment, keď svoju Tatru Phoenix položili na bok.

Šiesta etapa rely o celkovej dĺžke takmer 900 kilometrov mala pôvodne smerovať z Ha’ilu do Al Duwadimi. Z dôvodu pokračujúcich dažďov organizátori trasu zmenili a cez predpísanú rýchlostnú skúšku sa celý konvoj presunul do Rijádu, kde sa zázemie pretekov zabýva na nasledujúce štyri dni. Denný nájazd kilometrov sa tak ešte navíšil a dosiahol magickú tisícku. A to už je riadna porcia pre čím ďalej, tým viac unavených jazdcov.

Celé pretekárske pole tak putuje naďalej od pobrežia k pobrežiu najdlhšou etapou Dakaru v celkovom súčte. Tachometre na rýchlych úsekoch, ktoré viedli prvú polovicu etapy cez rozsiahle náhorné plošiny, dosahovali aj trojciferné čísla. Záplava dún dodala určitú rozmanitosť a zvýšila napätie v poslednej tretine etapy. Do konca dňa mali mať pretekári a ich stroje za sebou takmer 2 500 kilometrov špeciálov. Dramatické momenty pribúdali naprieč všetkými kategóriamia nevyhli sa ani nami sledovanej posádke so štartovným číslo 531.

Keď si Tatra ľahne na bok

Róbert Kasák prežil tesne pred cieľom piatkovej rýchlostnej skúšky kritický moment, keď svoju Tatru Phoenix položil na bok. Posádke sa, našťastie, nič nestalo a po tom, čo sa kamión vrátil na všetky štyri kolesá, mohla pokračovať ďalej. Výsledkom bol 23. najlepší čas v etape. Rovnaká pozícia patrí posádke Tatra Buggyra Slovakia aj celkovo.

„Chytila nás tma a v tme sa duny jazdiť nemajú. Na jednom waypointe (traťovom bode) bol strašne strmý výjazd. Už mi nestačil výkon na to, aby sme preskočili dunu. Akonáhle sme ostali stáť, tak zapôsobila gravitácia a Tatra si pekne ľahla na bok. Naspäť na kolesá nás postavil jeden MAN. Trochu sa poškodilo okno a spätné zrkadlo na mojej strane, jeden plast a trochu je to odrené vzadu,“ opísal slovenský pilot drámu v dunách.

Radovan Kazarka si v Dakare Classic vyjazdil štvrté miesto v etape a celkovo si drží tretiu pozíciu.

„Až na ten nezmyselne dlhý presun to bolo vcelku dobré. Dnes mohlo byť viac terénu ako presunov. Etapa bola rýchla. Bol tam aj horský trial a v tom sa Tatra vyžíva a my tiež. Na maratónsku etapu sa tešíme. Je to nová skúsenosť, popasujeme sa s ňou. Dážď nám nevadí. Maximálne budeme plávať,“ povedal zo smiechom pilot Tatry Puma.

Maratónska etapa Rely Dakar za hranicou možností

Ako sme už naznačili v podtitulku, z dôvodu pretrvávajúcich dažďov učinili organizátori niekoľko zmien. Aj tie sa však počas piatkového večera menili a účastníkom nepridávali na pohode. Dakar je však aj o takýchto momentoch a všetci s tým musia počítať. Trpia predovšetkým jazdci na motorkách, ktorí pre skoré ranné presuny, pri teplotách blízkym nule a občas aj v daždi, prežívajú mrazivé peklo.

Do toho všetkého je na programe maratónska etapa. Na tom by nebolo nič zvláštne, lenže jazdci počítajú s tým, že býva plánovaná až po dni voľna, v druhej časti dvojtýždňového programu. Lenže organizátori prehodnotili plán a „maratónku“ pridali aj pred pondelkovým oddychovým dňom. Našich jazdcov na kamiónoch tak čaká dvojdenná etapa bez pomoci asistencie. Bude sa rozhodovať už tento víkend?

Čo uvidíte v dnešnom exkluzívnom videu?

V dnešnom videu si pozrite zopár momentov priamo z cesty podporného tímu saudskoarabskou diaľnicou do Rijádu, príjazd do bivaku, rozhovor s palubným mechanikom posádky Tatry Puma Palim Zacharom a servis kúrenia Tatry Puma, natočené fotografom Ivanom Zajacom, ktorý je priamo v centre diania v Saudskej Arábii.

V článku alebo videoreportáži sú použité zábery a fotografie so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand, videoreporty a fotografie z produkcie Kazarka Team, fotograf Ivan Zajac.

  


Ďalšie články