Handlová zmenila prepravcu MHD

Prinesie táto zmena výhody pre obyvateľov mesta?

  Handlová –  Od januára zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu mestská „eseročka“ Hater Handlová na prenajatých autobusoch. Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva ešte na decembrovom zasadnutí.  

Podľa slov hovorkyne mesta Handlová Jany Paulínyovej medzi mestom a spoločnosťou SAD Prievidza bola dňa 18.12. 2012 uzatvorená zmluva o mestskej hromadnej doprave na dobu určitú do 31.12. 2022.

„Ďalšie predĺženie tejto zmluvy by bolo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní,“ uviedla primátorka mesta Silvia Grúberová na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Mesto sa podľa primátorky namiesto súťaže rozhodlo vyskúšať zabezpečiť túto službu pre obyvateľov prostredníctvom vlastnej obchodnej spoločnosti.

Podľa vyjadrenia riaditeľa spoločnosti Hater Vladimíra Boráka pre cestujúcich sa nič nemení, ostávajú zachované takmer všetky spoje aj dopravné karty doterajšieho prepravcu.

„Umožňuje to nariadenie Európskeho parlamentu a Rady z 23. októbra 2007 o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave. Predpokla­daný objem dopravných výkonov je 200 000 km za rok, výška odplaty je stanovená na 299 926,79 eur,“ uviedli v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke mesta Handlová.

Výhody MHD a nové autobusy 

Podľa primátorky mesto nikdy neuvažovalo o zrušení MHD, naopak, bude sa snažiť o jej popularizáciu.

„V priebehu rokov poklesol počet pre­pravených osôb zo 400 000 ročne na zhruba 200 000 ročne,“ konštatovala hovorkyňa mesta.

Popularizovať MHD v meste je podľa Grúberovej potrebné z viacerých dôvodov. Väčšia využívanosť MHD odľahčí dopravu v meste, aby nebolo nutné budovať ďalšie parkovacie plochy v centre mesta, ale aj zníži emisie a zaťaženosť životného prostredia.

„MHD-čka môže zvýšiť bezpečnosť dopravy a zámerom mesta je aj vylepšiť žiacke linky.“ dodala na záver primátorka.

„V prvých mesiacoch plánujeme zozbierať čo najväčší počet údajov o počte cestujúcich, počte kilometrov, vyťaženosti jednotlivých liniek,“ uviedol Borák, ktorý plánuje vyhodnotiť počas sledovaného obdobia údaje a na základe toho optimalizovať výkony verejnej dopravy.

Pripomenul aj to, že v súčasnosti premávajú v meste tri autobusy, ktoré má nový prepravca v prenájme.

„Plánujeme si postupne zakúpiť nové autobusy, ktoré budú patriť nám. Na zabezpečenie dopravy pre cestujúcich budú stačiť autobusy s menšou kapacitou, ale, samozrejme, doobeda sú aj špičky, takže bude potrebné uvažovať aj o autobusoch s väčšou kapacitou,“ dodal na záver Vladimír Borák.

Cestovné poriadky nájdu občania  na webe mesta v sekcii Pre obyvateľov – Cestovné poriadky MHD.


Ďalšie články