Náročný zásah na Veľkom Plešivci

Bravúrne majstrovstvo pilota počas zásahu na Veľkom Plešivci

    VEĽKÝ PLEŠIVEC, ČACHTICE – V katastri Čachtíc úspešne zasahoval vrtuľník a posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Trenčína. Zachraňovali zraneného paraglajdistu    

Veľký Plešivec je celoročne obľúbeným turistickým miestom. Jeho vrchol poskytuje široký výhľad do údolia Váhu. Za dobrého počasia a ideálnych poveternostných podmienok je vyhľadávaným miestom paraglajdistov.

Začiatkom roka sa tam vybral aj 30-ročný muž z neďalekej obce Podolie. Jeho športové aktivity sa však skomplikovali do takej miery, že musela zasahovať letecká záchranka.

„Boli sme priamo pri tom, naša partia volala záchranárov. Dúfam, že bude chalan v poriadku,“ napísala na sociálnej sieti Lucka Matyášová, autorka vydarenej fotografie v titulke nášho článku.

A tak si trenčianska posádka Krištof 07 pripísala do svojich štatistík prvý záchranný let v tomto roku.

„Na základe výzvy operačného strediska bezodkladne smerovala do katastra obce Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom, odkiaľ bol z vrchu Veľký Plešivec hlásený pád paraglajdistu. Po rekognoskácii terénu bola lekárka k zranenému vysadená z opretia vrtuľníka. 30-ročný muž bol po páde z výšky približne 10 metrov pri vedomí, sťažoval sa však na silné bolesti driekovej časti chrbtice. Na mieste mu poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie a podala potrebnú medikamentóznu liečbu. V spolupráci s prítomnými hasičmi bol pacient naložený na palubu a v stabilizovanom stave s podozrením na poranenie chrbtice bol rýchlo a šetrne vrtuľníkom prevezený na ďalšie vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne,“ uviedla na sociálnej sieti letecká záchranná služba Air – Transport Europe.

Celej operácii vo veľkej miere pomohla aj prítomnosť turistov v mieste príletu vrtuľníka. Ich súčinnosť si všimol aj letecký záchranár Lukáš Šelinga. „Vďaka za disciplínu vás všetkých pri našom prílete,“ napísal v komentároch na sociálnej sieti.

Skúsený záchranár, ktorý o svojej práci, navigácii v teréne a o tom, čo všetko musia leteckí záchranári zvládnuť, rozprával aj v podcastovom štúdiu redakcie Terajšok.sk.

Základné body súvisiace so žiadaním o pomoc prezentujú aj na stránke leteckej záchrannej služby Air – Transport Europe. Ako teda postupovať?

ZAVOLAJTE POMOC ❤ Ak nevyhnutne potrebujete pomoc VZZS, volajte 112 alebo aj priame číslo 18 155, kedykoľvek, cez deň aj v noci.

OPÍŠTE SITUÁCIU ❤ Popíšte zranenie a situáciu, v ktorej sa nachádzate, informujte o počasí, poskytnite spätný kontakt na váš mobilný telefón.

ČAKAJTE NA MIESTE ❤ Nepremiestňujte sa, zostaňte na mieste nehody.

ZAČNITE RESUSCITOVAŤ ❤ Ak viete, začnite s poskytovaním základnej prvej pomoci.

NEMÁVAJTE! ❤ Po prílete vrtuľníka zdvihnite ruky nad hlavu do tvaru V. Nemávajte!

SPOLUPRACUJTE SO ZÁCHRANÁRMI ❤ Po prílete záchranárov dodržujte ich inštrukcie.

Na základe získania povolenia MZ SR na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby funguje od 10. decembra 2009 aj prevádzka v stanici VZZS na letisku v Trenčíne.

Podľa najnovších zistení je pacient mimo ohrozenia života. Zábery z miesta zásahu sú zverejnené so súhlasom redakcie Piešťanského týždňa.

Zdroj: archív Piešťanského týždňa


Ďalšie články