Trenčianske tulene

image Trenčianske tulene

  Málokto by vymenil teplo domova s vianočným stromčekom za studenú vodu v rieke Váh. Nájdu sa aj takí a robia to radi a s úsmevom.  

Otužilci a zimní plavci Trenčianske tulene sa aj tento rok prišli rozlúčiť so starým rokom po svojom. Stretli sa na trenčianskom ostrove, aby sa ponorili a zaplávali si vo Váhu.

Zdeňka Švantnerová, organizátorka: My sme otužilci a zimní plavci. V podstate to spolu súvisí, pretože keď chceme plávať v zime, tak sa musíme aj otužovať. Ale nie všetci členovia sú zimní plavci, možno tak dve tretiny sú otužilci.

Jozef, zimný plavec: Chodil som do sauny a tam bol jeden taký otužilec a ja som to chcel skúsiť tiež, tak mi hovoril: „Ostaň v tej ľadovej vode trošku dlhšie!” Tak som to skúšal, potom som sa aj sprchoval a začal som aj plávať. Najprv sám a potom už tak päť-šesť rokov som tu pri tuleňoch.”

Zuzka, zimná plavkyňa: „Je to práve štyri roky, čo som prvýkrát vliezla do Váhu práve tu.

Markéta, otužilkyňa: Od septembra chodím pravidelne, už asi 20-krát som tu bola.

O otužovanie vo Váhu je veľký záujem a v zime tu Trenčianske tulene môžete stretnúť pravidelne. Na niektorých akciách sa ich stretne až 80. Otužilci a plavci vydržia v studenej vode približne od 2 do 20 minút podľa jej teploty. Dnes mala voda 4,2 stupňa, ale niekedy sa blíži aj k nule.

Zdeňka Švantnerová, organizátorka: Bolo aj také obdobie, keď sme tu mali vysekanú dieru. To bolo už dosť dávno. Posledné roky to nejako nezamŕza.

Je dokázané, že otužovanie v studenej vode je zdraviu prospešné. Zlepšuje imunitu, zvyšuje pružnosť ciev a prekrvenie organizmu. Malo by pomáhať aj pri ťažkostiach spojených s reumatizmom a zmierňovať prejavy alergií. Pre Trenčianske tulene znamená plávanie a otužovanie aj niečo viac.

Jozef, zimný plavec: To je už taký spôsob života, že človek sa otužuje, je taký zdravší, spokojnejší a má takú radosť zo života. Viac ho to teší.


Ďalšie články