Slováci odleteli do Saudskej Arábie

Zľava Radovan Kazarka, Róbert Kasák, Pavol Zachar a Tomáš Kazarka na pražskom letisku pred odletom do Saudskej Arábie na prestížny Dakar 2023

  BÁNOVCE NAD BEBRAVOU, PRAHA – Bánovčan Radovan Kazarka si opäť vyskúša nástrahy prestížneho závodu. Jeho tím sa po roku výrazne rozrástol.   

Radovan Kazarka mal na minuloročnom Dakare premiéru. Ako vodič repliky známej a úspešnej Tatry Puma obstál v náročnej súťaži a tak sa po roku vracia do motoristického púštneho kolotoča.

Silné zastúpenie z Trenčianskeho kraja

Kým pred rokom sme sledovali jednu slovenskú posádku, tento rok to bude ešte o jedno auto naviac. A to hneď v rámci ostrého Dakaru. Kazarkov minuloročný člen posádky, mechanik Róbert Kasák, sadne za volant špeciálu Tatra Phoenix.

Budeme tak môcť sledovať hneď štvoricu borcov z Trenčianskeho kraja. Okrem Bánovčana Radovana Kazarku budeme už o pár dní pozorovať aj výkony jeho syna Tomáša, ktorý bude robiť navigátora už spomínanému Róbertovi Kasákoviz obce Radobica v okrese Prievidza.

Štvrtým krajanom bude mechanik Pavol Zachar z Považskej Bystrice. Ten po minuloročnej mediálnej spolupráci pôjde premiérovo súťaž Dakar Classic.  Posádky skompletizujú dvaja českí kolegovia, Jozef Kalina a Jaroslav Kolář.

Obe posádky sú súčasťou profesionálneho tímu Buggyra Racing

„Je to veľkolepé stretnutie, Buggyra je špičkový európsky tím a my ako Slováci sme radi, že sa nám podarilo byť jeho súčasťou,“ povedal Radovan Kazarka.

„Naše krajiny majú k sebe blízko a tak aj v našom tíme máme dve časti, sme sa tak pekne spojili, takže môžem pokojne povedať, že sme československý tím,“ doplnil Robin Dolejš z Buggyra Racing.

Hromadný odlet na štart

V skorých ranných hodinách v stredu 28. decembra sa všetci účastníci stretli v odletovej hale pražského letiska. V skupine panovala dobrá nálada násobená očakávaním dvojtýždňového dobrodružstva. Pilot špeciálu Tatra Phoenix Róbert Kasák má už dlhoročné skúsenosti a podrobne pozná aj nasledujúci program.

„Po prílete do saudskoarabského Janbu sa vyzdvihnú vozidlá z prístavu, potom budeme smerovať do kempu, kde začnú administratívne prehliadky, školenia a vypĺňanie množstva formulárov pred samotným štartom. Pred samotným ostrým štartom budeme mať ešte privátnu jazdu, kde si vyskúšame, či fungujú všetky systémy auta,“ vysvetlil Kasák.

„Pocity máme dobré, naše ambície sú predovšetkým prejsť celé preteky v zdraví. Som veľmi rád, že tu mám taký tím, také obsadenie, predovšetkým Pepík Kalina a Robo Kasák sú tými vedúcimi postavami tímu, v ich prospech hrajú dlhoročné skúsenosti na takýchto náročných podujatiach. Sme súčasťou špičkového tímu Bugyrra a to znamená, že aj informácie zo závodu budú pripravené tak, aby diváci a čitatelia vášho spravodajstva mohli sledovať dakarské dobrodružstvo spolu s nami. Pozdravujem na Slovensko a držte nám palce, budeme to potrebovať,“ povedal pre Terajšok v hale pražského letiska tesne pred odletom Radovan Kazarka.

Denný exkluzívny report

Motoristická Rely Dakar sa aj štvrtýkrát za sebou uskutoční v Saudskej Arábii. Vytrvalostné terénne podujatie bude mať štrnásť etáp a potrvá od 31. decembra 2022 do 15. januára 2023. Rely Dakar 2023 odštartuje 31. decembra, jazdcov preveria hornaté regióny aj duny. Dianie na súťaži a účinkovanie našich posádok budeme podrobne sledovať, Terajšok vám prinesie denné spravodajstvo priebehu pretekov. 

Vo videoreportáži sú použité ilustračné zábery z Dakaru 2022, so súhlasom BUGGYRA Racing a BUGGYRA brand.


Ďalšie články