Prioritou školy je duálne vzdelávanie

Vedenie Strednej priemyselnej školy a trenčiansky župan podpísali Memorandum o spolupráci s Centrom automatizácie a robotizácie Porsche Werkzeugbau s.r.o v Hornej Strede

  MYJAVA – Memorandum o vzájomnej spolupráci so zástupcom Porsche Werkzeugbau podpísali riaditeľ SPŠ Myjava Jaroslav Foltín a trenčiansky župan Jaroslav Baška.   

Vedenie myjavskej priemyslovky kladie veľký dôraz na duálne vzdelávanie, keďže je odbornou školou so zameraním na strojárstvo a technické odvetvia.

„Máme 16 partnerov v rámci duálneho vzdelávania, resp. partnerov, ktorí nám nejakým spôsobom pomáhajú. Duálne vzdelávanie je pre nás priorita. Užitočnosť systému je v tom, že žiaci absolvujú časť svojho štúdia na škole, kde majú teoretickú prípravu a potom neskôr vo firmách, kde majú praktickú časť pod dohľadom odborných majstrov,“informoval Terajšok Jaroslav Foltín, riaditeľ Strednej priemyselnej školy na Myjave.

Koncom roka škola podpísala memorandum s veľkou firmou, nemeckou automobilkou Porsche, ktorá má sídlo a prevádzku v Hornej Strede.

„Táto nemecká automobilka má záujem o našich študentov v rámci duálneho vzdelávania, ktorí pôjdu študovať študijné odbory mechatronika a elektrotechnika. Sú to všetko štvorročné študijné odbory končiace maturitou,“pokračoval Foltín

Spoločným záujmom Porsche Werkzeugbau, s. r. o., Strednej priemyselnej školy Myjava a Trenčianskej župy, ako jej zriaďovateľa, je najmä podpora praktických zručností aj teoretických vedomostí žiakov jedinej technicky zameranej župnej školy v myjavskom okrese.

Významného župného partnera v systéme duálneho vzdelávania zaujímajú najmä študentky a študenti mechatroniky. Tí si budú môcť svoje vedomosti otestovať  v praxi vo vývojovom centre Porsche, ktoré vyrástlo v Hornej Strede. V laboratóriu, ktoré na Slovensku nemá obdobu, vyvíjajú automatizované linky na výrobu prototypov Li-ion batériových modulov pre elektromobily. 

„Teší ma, že po SOŠ technickej v Dubnici nad Váhom bude Porsche spolupracovať s ďalšou technicky zameranou krajskou strednou školou. Ako župa budeme otvorení a nápomocní nielen pri inovovaní či zaraďovaní nových študijných odborov, ale aj pri riešení problémov so zabezpečením dopravy zamestnancov a študentov na pracovisko,“ povedal pri podpise memoranda o vzájomnej spolupráci župan Jaroslav Baška. 

„Ide o zaujímavé spojenie a vážime si, že okrem našich spoločníkov v duálnom vzdelávaní sa našiel aj takýto vážny partner, vďaka ktorému získajú študenti veľkú perspektívu,“ zhodnotil riaditeľ SPŠ Myjava Jaroslav Foltín. 


Ďalšie články