Výnimočný vianočný koncert

Ľudová hudba Váh. Organizátori sa v rámci svojich možností snažili osloviť účinkujúcich, ktorí naozaj majú vysokú regionálnu kvalitu

 ZLIECHOV – Advent a Vianoce. Dva tradičné pojmy, ktoré intenzívne zarezonovali počas podujatia v Zliechove, rázovitej obci pod majestátnym Strážovom.  

„Strážovské Pastorále 2022 je podujatie, ktoré sme zorganizovali ako obec Zliechov. V dnešnej ťažkej dobe sme sa spojili a ponúkli kultúrny zážitok v čarovnom čase zimy,“ priblížil podujatie jeho organizátor Ivan Bobot.

„Koncert sa uskutočnil na oslavu Pána, ktorý z lásky k nám prichádza na zem v malom Ježišovi, aby nás naplnil svojou láskou a pokojom. Túto lásku nám sprostredkovali umelci, ktorí nám takto odovzdali ten dar, ktorý dostali od dobrého Boha, nám všetkým, aby sme sa nielen duchovne, ale aj istým spôsobom  emocionálne pripravili na príchod Božieho Syna do našich sŕdc. A vlastne to je podstata, aby sa Kristus narodil v srdci každého z nás a tak sme mali Vianoce každý deň,“ objasnil katolícky kňaz Juraj Musil, ktorý pôsobí ako administrátor vo farnosti Zliechov.

Organizátori sa v rámci svojich možností snažili osloviť účinkujúcich, ktorí naozaj majú vysokú regionálnu kvalitu. A tak sme mohli vidieť a hlavne počuť Folklórnu skupinu z Mestečka, ktorá vystupuje pod názvom Kvarteto Hájiček, Ľudovú hudbu Terchová, Trombitášov Štefánikovcov, zoskupenie inštrumentalistov prezentujúcich pastiersky hudobný folklór, Ľudovú hudbu Váh a ďalších. O hovorené slovo sa postaral herec a recitátor Jozef Šimonovič, významný slovenský umelec, ktorý je jedným z najlepších recitátorov svojej generácie.

„Mám to šťastie a tú česť, že počas mnohých koncertov ma požiadajú, aby som účinkoval. A tak vidím, ako s radosťou a túžbou očakávajú ľudia sviatok Narodenia Pána,“ povedal pre Terajšok stále vyhľadávaný umelec.

„Toto bol prvý ročník a ja dúfam, že sme ľudí nejakým spôsobom nabudili na to, aby mali chuť a záujem prispieť a spojiť sa pri organizácii takéhoto podujatia aj do ďalších rokov,“ povedal s nádejou v hlase Ivan Bobot.

 Jozef Šimonovič poukázal na významnú hodnotu takýchto podujatí. „Myslím si, že v dnešnej situácii je veľmi potrebné robiť tieto koncerty, aby sa človek upokojil, aby dostal konečne znovu nádej, že láska a dobro medzi ľuďmi žijú“ uzavrel.


Ďalšie články