Kostýmy z najkrajších rozprávok

Výstava rozprávkových kostýmov

  Popoluška, Arabela, Rumburak alebo Šialene smutná princezná. Originálne kostýmy z československých rozprávok môžete momentálne vidieť na Trenčianskom hrade.  

Ak patríte medzi tých ľudí, ktorí sa vždy na Vianoce tešia na staré československé rozprávky, určite nezabudnite navštíviť Trenčiansky hrad. Trenčianske múzeum spolu s Barrandovským štúdiom pre vás pripravili výstavu kostýmov z tých najkrajších a najznámejších československých rozprávok.

Patrik Kucej, Trenčianske múzeum v Trenčíne: „Ide o rozprávkové kostýmy z kultových československých rozprávok, ako je Popoluška, Cisárov pekár, Šialene smutná princezná, Arabela, Z pekla šťastie a mnohé ďalšie. Takáto výstava je pre ľudí veľmi ľúbivá a práve v tomto predvianočnom čase je ideálna, pretože všetky tieto rozprávky môžu diváci sledovať na svojich televíznych obrazovkách.”

Všetky vystavené kostýmy sú originály, ktoré na sebe nosili herci pri nakrúcaní kultových rozprávok. Priviezli ich priamo z Prahy, z kostymérní Barrandovských štúdií.

Patrik Kucej, Trenčianske múzeum v Trenčíne: „Môžete tu vidieť kostým Arabely, Viga či dokonca samotného Rumburaka, ktorého máme na výstave. Ďalej Saxanu, oproti nim je kostým z Princa a Večernice, princeznú so zlatou hviezdou na čele, kde sú šaty samotnej Lady. Veľký ústredný motív sme chceli spraviť z cisára a jeho pekára a preto je práve v strede. Tam bolo najviac exponátov a sú jedny z takých najkrajšie zdobených.”

Na výstave môžete vidieť presne 37 kostýmov a množstvo rekvizít, ako napríklad čarodejnú knihu Saxany, piecku z „Popolušky“ alebo šperky rôznych rozprávkových princezien. Paradoxné je, že na Trenčianskom hrade sa žiadna rozprávka nikdy nenakrúcala.

Patrik Kucej, Trenčianske múzeum v Trenčíne: „Je to pravda. Na Trenčianskom hrade sa nenakrúcala žiadna rozprávka alebo aspoň o tom nemám vedomie. Je pravda, že od nejakých 60., 80. rokov sa hrad začal rekonštruovať. Dovtedy to bola veľká ruina. Možnože zohrala aj určitú rolu komunistická hviezda, ktorá bola umiestnená na vrchu Matúšovej veže. Možno to filmárom úplne nepasovalo, pretože povedzme si, že v čase, keď sa nakrúcala väčšina z týchto rozprávok, tie filmové triky neboli až v takom štádiu, ako sú dnes, keď sa všetko dá upraviť cez počítač.”

Rozprávkovú výstavu môžete vidieť až do 29. januára v rámci otváracích hodín hradu. Do konca roka bude hrad otvorený okrem 24. a 25. decembra a 1. januára každý deň od 9:00 do 17:00.


Ďalšie články