Trenčín v uličkách času 2

Milan Vrba prichádza s novou knihou

  Zbombardovaný železničný most, škvarové futbalové ihrisko za Odevou alebo lúka na mieste, kde je dnes Sihoť.

Zberateľ historických fotografií Trenčína a okolia Milan Vrba prichádza tieto Vianoce s ďalším dielom úspešnej knihy s názvom Trenčín v uličkách času.

Milan Vrba, autor knihy: Dá sa povedať, že do roka a do dňa prišla druhá časť. Priviezol ju kamión, spolu 2500 kusov. V prvej časti sme sa venovali trenčianskym uliciam. V druhej časti sa venujme viac tomu životu v meste, obchodom, rôznym kultúrnym akciám.”

Čitateľ sa môže prechádzať trenčianskymi uličkami času. Nahliadnuť do výkladov a interiérov obchodov, stretnúť cukrára alebo predavačku v stánku PNS alebo sa dozvedieť o osude sôch, ktoré zdobili starý Trenčín.

Milan Vrba, autor knihy: Sú tu fotografie zo zničenej železnice z konca druhej svetovej vojny. Na tomto zábere je vidno rozostavanú Sihoť. Tu otvárali prvý mliečny bar v Trenčíne na rohu Štúrovho námestia v roku 1956.”

Kniha má rovnako ako jej prvá časť 300 strán. Obsahuje 371 historických fotografií, dobových materiálov aj grafík od Filipa Ovádka, autora jej grafického dizajnu.

Filip Ovádek, grafik: Najťažšie na výrobe dvojky bolo sa nejako konceptovo napojiť na jednotku, aby to bolo aj štýlovo, aj vizuálne podobné, ale nie také isté. Čiže aby to bolo zaujímavé pre čitateľa.”

Milan Vrba, autor knihy: „Tu je mapa starého Trenčína aj s popismi jednotlivých ulíc, ako sa volali kedysi. Hollého ulica už neexistuje. A tu je ľudový hájik, ktorý tiež zanikol.”

Filip Ovádek, grafik: Keď to tvoríme spolu, že sa dopĺňame, on má ku každej fotke  príbeh, ako to vzniklo, kde ju zobral. Je to šialené, čo si všetko pamätá aj to, aký má v tom prehľad.”

A aj keď kniha Trenčín v uličkách času 2 je na svete len týždeň, jej autorovi sa v hlave rodí ďalšie pokračovanie. Obrazového materiálu je vraj stále dostatok.


Ďalšie články