Frankieho Vianoce v divadle

Frankieho Vianoce v divadle

 MYJAVA – Herci Juraj Kukura a Václav Vydra si na Myjave v rámci úspešného festivalu osobne odhalili pamätné tabuľky z ich menami.  

Český divadelný, televízny a filmový herec, zabávač a chovateľ koní Václav Vydra a slovenský herec pôsobiaci dlhodobo v Nemecku a zároveň riaditeľ bratislavského Divadla Aréna Juraj Kukura sa stali ďalšími osobnosťami českého a slovenského kultúrneho života, ktoré zanechali stopu v Myjave.

Na Terase slávy miestneho Kultúrneho domu Samka Dudíka odhalili v rámci 18. ročníka medzinárodného festivalu Vianoce v divadle pamätné tabuľky so svojimi menami. 

K osobnostiam ako Petr Nárožný, Stanislav Štepka, Božidara Turzonovová, Pavel Zedníček, Iva Janžurová, Martin Huba, Simona Stašová a mnohým ďalším tak pribudli ďalšie atraktívne mená. 

„Pána Kukuru bolo trošku ťažšie osloviť, ale podarilo sa mi to vďaka tomu, že Majo Labuda hral u neho v divadle aj v predstavení. Povedal mu, čo a ako a po tomto oslovení prišiel. Bol rád, prijal pozvanie, za čo som tiež veľmi rád,“povedal krátko po slávnostnej udalosti pre Terajšok riaditeľ festivalu Samuel Kňazský.

„Keďže spolupracujem s niektorými divadlami českej strany, oslovil som herca Václava Vydru. Bol veľmi rád, ako spomínal, dnes dostal prvé ocenenie vo svojej kariére, takže som spokojný a verím, že sa obom oceneným páčilo a uvidíme, kto príde budúci rok,“ pokračoval Kňazský.

„Ja som jasne povedal, že to je najväčšie uznanie pre umelca, pre herca, keď zistí, že to, čo robí, robí pre ľudí a nie pre seba. A toto je dôkaz toho, že si moju prácu tuná ľudia nejakým spôsobom uvedomili a že ju akceptujú a že ju pozorujú. A to je pre mňa ako herca aj umelca to najviac, čo môže byť a ja som za to vďačný. Ja si to veľmi vážim a som veľmi rád, že som tu medzi vami na Myjave,“ ocenil Juraj Kukura.

„Ľudia v poslednej dobe chodia do divadla a vyhľadávajú hlavne tituly, ktorými sa môžu baviť. Ľudia sa chcú v divadle smiať a baviť, paradoxne niekoľko titulov, ktoré som v poslednej dobe hral, krásnych predstavení, vážnych hier, tak malo veľmi málo repríz a veľmi málo divákov. Nás to, samozrejme, mrzelo, ale nič sa s tým nedá robiť. Ľudia vyhľadávajú v ťažkých dobách veselé kusy,“ vyjadril sa Václav Vydra.

Tohtoročný festival bol opäť programovo bohatý. V predstaveniach Koštofka a Krvavé peniaze sa predstavili herci a divadelníci Ady Hajdu, Anna Šišková, Roman Féder, Bibiana Ondrejková, Helena Krajčiová, Ľuboš Kostelný, Ráchel Šoltesová, Kristína Greppelová. Pridalo sa aj divadlo z Popradu s hrou Neprebudený. Prezidentskú záštitu nad podujatím prevzal Juraj Loj, ktorý hral v Írskej Kliatbe s kolegami z Divadla Aréna – Braňom Deákom, Jánom Jackuliakom, Marekom Majeským a Jurajom Hronským. Záverečný program vytvorili Václav Vydra, Martin Zahálka, Jan Šťastný a ďalší, ktorí boli Rukojmí bez rizika. 

Návštevníci sa mohli tešiť aj z hudobného vystúpenia, na námestí sa zabavili s kapelou Funny Fellows. Vypredané predstavenia boli dôkazom vysokej umeleckej kvality.

„Čo sa týka celého festivalu, tak všetko bolo nachystané, všetko bolo dopredu dohodnuté, takže všetko dopadlo dobre. S celým festivalom som spokojný a verím, že sa uvidíme na budúci rok na ďalšom ročníku,“ ukončil riaditeľ festivalu.

Samuel Kňazský pokračuje s organizovaním festivalu v stopách svojho nebohého otca, veľkého milovníka divadelnej scény a člena na Myjave známeho Divadla Korbáč, Miroslava ‘‘Frankieho‘‘ Kňazského.


Ďalšie články