Vianočné trhy pocítili infláciu

Vianočné trhy pocítili infláciu. Foto: Tomáš Somr

Trenčiansky festival Čaro Vianoc pod hradom ponúka bohatý program, vianočné trhy s remeselnými výrobkami (každý deň do 19:00) a s občerstvením (každý deň do 22:00).

Vianočné trhy sú späť. Námestím sa nesie ešte krajšia vôňa ako po roky minulé a medovníky a punč chutia lepšie ako kedykoľvek predtým. Niektoré stánky sú hotovou pastvou pre oči.

Trhy sa začali 25. novembra a navštíviť ich budete môcť až do Vianoc. Ručné výrobky si v remeselných stánkoch budete môcť zakúpiť do 22. decembra a stánky s občerstvením si na vás počkajú až do 23. decembra.

V minulých rokoch sa vianočné trhy začínali 5. decembra. Tento rok bude 5. december patriť rozsvieteniu vianočného stromčeka na Mierovom námestí.

Ľudia predĺženie obdobia trhov vrelo vítajú. Otázkou však je, či predĺženie obdobia vianočných trhov pomôže remeselníkom vykryť finančné straty v dôsledku inflácie. Budú si môcť ľudia dovoliť výrobky s dvadsať až tridsaťpercentnou prirážkou oproti minulému roku?

„Niektoré suroviny a materiály išli s cenou hore, napríklad jadierka,“ povedal pre Terajšok Martin Bernadič zo stánku s jadierkami. „Kvôli zlému počasiu bola veľmi slabá úroda, čo sa odrazilo aj ne cene. Taktiež vstupné ceny energií išli hore, takže pečenie sa predražilo. Išlo to o nejakých 15 až 20 % hore,“ vysvetlil Bernadič.

Na druhej strane oleje, ktoré má Bernadič v ponuke, naďalej predáva za cenu porovnateľnú s minulým rokom. „Aj fazuľa, orechy, mak sú v rovnakej hodnote ako boli minulý rok. Pri maku nejak náklady nešli hore, tam sme ceny mohli ponechať v rovnakej výške ako minulý rok,“ uzavrel Bernadič.

Jozef Kováčik zo stánku s koženými výrobkami je na tom s navyšovaním cien podobne. Ceny zvýšil o 25 až 30 %. „Donútila nás doba a jednoducho inflácia. Vyrábame peňaženky, opasky, kapse. Všetko je to pravá hovädzia useň.“ Na kvalite sa šetriť neoplatí.

Katarína Šeňová zo stánku s včelími výrobkami zažíva rovnakú situáciu. „Včelí vosk išiel hore, tam je to dosť energeticky náročné spracovanie, a pravdaže aj med.“

„Z 12 eur na 15 išli napríklad klobásy. Nič nemá takú istú cenu ako pred covidom,“ povedala pani Mezeyová zo stánku s mäsovými produktami. „Všetko je oveľa drahšie. Zdraženie nafty, benzínu, všetko sa odzrkadlilo – plyn je drahý, elektrika je drahá a všetko sa varí a používa sa s elektrikou, keď to chceme vyrobiť.“

Pán Čertek zo stánku s medovníkmi zatiaľ ceny výrazne nenavýšil. „Predávame medovníky, čo tu vidíte. Je to vlastná výroba. Používame domáci med od slovenských včelárov. Máme včelára, od ktorého odoberáme med každý rok.“

Priznáva, že ceny medu aj výroby išli hore, no vysvetlil, že mu ešte neprišiel účet za energie, tak ceny navýšil len symbolicky. Situácii sa však musel aspoň nepatrne prispôsobiť aj on. „My sme zatiaľ ešte moc nenavyšovali. Len tak symbolicky,“ povedal Čertek pre Terajšok.


Ďalšie články