Železničný most nasvietili do farieb dúhy

Železničný most nasvietili dúhou

 Vražda Juraja a Matúša podnietila množstvo akcií na podporu LGBTI+ komunity na celom Slovensku. V Trenčíne nasvietili do farieb dúhy  aj most.  

nedeľu 27. novembra zažiaril starý železničný most farbami dúhy. Postaral sa o to tím ľudí Trenčín 2026 s podporou rôznych organizácií, zoskupení aj jednotlivcov z Trenčína a Trenčianskeho kraja.

Mirka Gúčiková, PR koordinátorka Trenčín 2026: „Je to na znak spolupatričnosti a vyjadrenia súcitu blízkym zavraždených Juraja a Matúša, na znak podpory LGBT ľuďom a na znak toho, že chceme vyjadriť túžbu po bezpečí, slobode a rovnosti pre všetkých.“

Akcia sa konala na záver iniciatívy Slovenská tepláreň, ktorú organizoval festival Pohoda a v rámci ktorej sa uskutočnilo asi 170 kultúrnych akcií na podporu LGBTI+ komunity po celom Slovensku.

Mirka Gúčiková, PR koordinátorka Trenčín 2026: „Trenčín 2026 vytvoril memorandum, v ktorom hovoríme presne o tom, že táto vražda z nenávisti nás šokovala a myslíme si, že by to malo zatriasť celou spoločnosťou. To, že sú tu ľudia, ktorí sa kvôli sexuálnej orientácii obávajú o svoj život alebo sa stali terčom nielen fyzického, ale aj verbálneho násilia, je niečo, čo by malo byť neprijateľné v našej spoločnosti. Pod toto memorandum sa podpísalo viac ako 200 subjektov od kultúrnych organizácií cez občianske. Sú tam jednotlivci, sú tam umelci, sú tam kapely, ktoré svojím podpisom podporili jednak to, aby sme týmto spôsobom vyjadrili spoluúčasť a aj to, aby sme si povedali to, že poďme skúsiť aj sami od seba, čo by sme mohli spraviť, aby naše mesto bolo bezpečné pre každého.“


Ďalšie články