Dedinčania driapali husacie perie

V Nedožeroch-Brezanoch si zachovávajú tradíciu driapačiek

   Nedožery-Brezany – Aj napriek tomu, že chov husí a driapanie peria sa z dedín už takmer vytratili, vďaka aktívnym členom miestneho odboru Matice slovenskej si ich v tejto obci pripomínajú od roku 2013.   

Podľa slov predsedníčky rady K 2000 Ivety Géczyovej ešte v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia ženy driapali v hornonitrianskych dedinách tradičným spôsobom. Zlom nastal asi po roku 1989, keď sme sa viac otvorili svetu, čo ovplyvnilo aj vidiecky život.

„Driapačky, ktoré sa v minulosti konali počas takzvaných stridžích dní, sú v našej obci vďaka našim aktívnym členom vnímané ako významná spoločenská udalosť,” uviedla predsedníčka miestneho odboru Matice slovenskej Nedožery-Brezany Bibiana Šimová.

Po krátkej scénke miestnych ochotníčok si mohli milovníci drapačiek vyskúšať domáce zimné práce, ako driapanie peria, rozbíjanie orechov, viazanie masteničiek a pre najmenšie ratolesti pripravili ochotníčky čarovanie z vosku.

,,Tieto staré zvyky a tradície si treba pripomínať, aby mládež videla, čo sa robievalo, aby sa na to nezabudlo. Boli tu aj starí rodičia, stredná generácia, aj najmladší, čo ma veľmi teší,“ dodala organizátorka podujatia Bibiána Krpelanová, ktorá tradíciu driapačiek oživila.

Krpelanová dodala, že perie sa v minulosti dávalo do vena nevestám na duchny a vankúše.

„No a keďže návštevníci sú usilovní, dostanú za odmenu melencovú polievku, domáce šišky a poplanúch. Do tanca nám bude počas celého večera vyhrávať ľudová hudba folklórneho súboru Vtáčnik,“ dodala Šimová.


Ďalšie články