Veľký návrat do arabskej púšte

Bánovčan Rado Kazarka sa po roku opäť predstaví na prestížnej motoristickej súťaži v Saudskej Arábii. Do pretekov sa premiérovo zapojí aj jeho syn Tomáš

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU, PRAHA – Bánovčan Rado Kazarka sa po roku opäť predstaví na prestížnej motoristickej súťaži v Saudskej Arábii. Do pretekov sa premiérovo zapojí aj jeho syn Tomáš.   

Po tohtoročnom januárovom úspechu, kedy posádka Kazarka, Kasák a Kalina úspešne absolvovala súťaž v kategórii Dakar Classic, v týchto dňoch ukončili prípravy na štart aktuálnej edície Dakar 2023.

Slávnostný odjazd z majestátnej Prahy

37 dní pred štartom súťaže sa aktuálne najväčší český dakarský tím Tatra Buggyra ZM Racing predstavil svojim fanúšikom. Ako miesto prezentácie si vybral priestor pred tradíciami opradenou budovou pražského Rudolfina, kde Tatry z výšky pozorovala silueta Pražského hradu. Pretekárom pre šťastie zazneli fanfáry členov dychovej sekcie Českej filharmónie. Nadšencov motorizmu potešila premiéra novej kamufláže závodných strojov.

Návrat sa podaril, tým sa rozrástol

Na rozdiel od minulého roku sa tím slovenského pilota Radovana Kazarku rozrástol o jednu posádku a spolu čakajú na svoj prvý štart v spolupráci s Buggyrou.

„Som veľmi rád, že sme sa mohli v Prahe predstaviť aj my. Ďakujeme tímu Buggyra Racing za to, že nás vzal pod svoje krídla. Pozerať sa na naše závodné Tatry a za nimi vidieť Pražský hrad, bol impozantný pohľad,“ informoval pilot legendárnej repliky Tatra Puma.

Posádku Rada Kazarku tvorí skúsený navigátor Josef Kalina a na pozícii mechanika nováčik Pavol Zachar.

„Pocity sú to veľké, pretože po Dakare 2022, kedy som sa zúčastnil ako novinár, budem v Dakare 2023 už ako mechanik členom súťažnej posádky. Teším sa na všetko, čo príde a naším hlavným cieľom je prísť v zdraví do cieľa,“prezradil Terajšku Považskobystričan Pavol Zachar.

Vernosť značke Tatra

Úspech a splnené ciele posunuli Kazarkove plány opäť o niečo viac k naplneniu sna štartovať na ostrom Dakare, skutočnej súťaži špeciálov v tých pravých púštnych podmienkach. Ako hrdý Bánovčan ostáva aj naďalej verný svetoznámej značke Tatra.

„Keď sme boli naposledy spolu v Jasnej, tak som sa pohrával s myšlienkou jazdiť ostrý Dakar, ale nakoľko zdravie ma nepustí, tak som to prenechal strednému synovi Tomášovi,“ vysvetlil aktuálne dianie Kazarka senior.

Dakarská súťažná premiéra Tomáša Kazarku

Tak sa v posledný deň tohto roka, v pozícii navigátora, predstaví v premiére na štarte Dakaru aj Kazarka junior. Ten sa do Saudskej Arábie vracia po roku, tentoraz však súťažne, a to rovno do hlavnej súťaže.

„Rešpekt bude hlavne z cudzieho prostredia, čakajú nás rozsiahle územia púšte, ktoré sťažujú navigáciu,“ povedal Tomáš Kazarka s tým, že oporou sú mu dlhoročné skúsenosti Josefa Kalinu, s ktorým stále odhaľuje tajomstvá správnej navigácie.

Navigátor Tomáš Kazarka je súčasťou špeciálu Tatra Phoenix, ktorú Team Kazarka postavil do kategórie kamiónov na ostrý Dakar. Ďalšími členmi posádky sú mechanik Jaroslav Kolář, pilotom auta bude nám známy Róbert Kasák.

„Myslím, že pripravený sme dostatočne. Veľkou zmenou je, že ja sedím vo svojom kamióne na hlavnej súťaži. Ja dúfam, že všetko dobre dopadne a uvidíme sa v cieli,“ prezentoval pred štartom skúsený šofér z Radobice, pre ktorého to bude už ôsmy štart na Dakare.

Všetci Slováci z nášho kraja

Na jubilejnom 45. ročníku Rally Dakar manažujú Slováci dve autá, jedno vedie Radovan Kazarka, kabínu repliky Tatra Puma bude zdieľať s navigátorom Josefom Kalinom (CZ) a mechanikom Pavlom Zacharom. Na svoje auto, ktoré je podľa ich slov dokonale pripravené, nalepia excelentné štartové číslo 900.

Druhé auto so zmiešanou slovensko-českou posádkou už ale nastúpi na štart takzvaného ostrého Dakaru. Skúsený Róbert Kasák bude mať vedľa seba mladého Tomáša Kazarku. Tretím členom posádky Tatry Phoenix s číslom 531 budem mechanik Jaroslav Kolář.

Zaujímavosťou je, že všetci spomenutí Slováci na Dakare sú z Trenčianskeho kraja. Slávnostný odjazd stajne Tatra Buggyra Racing spred pražského Rudolfina smeruje do francúzskeho prístavu a následne loďou do Saudskej Arábie, kde je na 31. 12. 2022 naplánovaný štart. Posledná 14. etapa by mala končiť v saudskoarabskom Dammame 15. 1. 2023, detaily trate budú známe 1. decembra 2022.


Ďalšie články