Bude ich zastávka len dočasná?

 Aj keď ich cieľová destinácia je Nemecko, legálne sa doň dostanú ťažko. Migranti zo Sýrie, ktorým sa nepodarí prekročiť hranicu do Českej republiky, zostávajú zatiaľ na Slovensku na neobmedzenú dobu. 

V minulých týždňoch polícia Slovenskej a Českej republiky zadržala stovky migrantov zo Sýrie, ktorí sa snažili prekročiť československú hranicu a dostať sa na územie Českej republiky.

Elena Antalová, úsek prevencie KRPZ Trenčín: „Prichádzajúci migranti sú prevažne muži, prevažne mladí, od 20 do 40 aj mladší. Občas sú s nimi aj tínedžeri. Ani jeden z nich, ktorí tu boli, nemali záujem ostať na Slovensku, respektíve požiadať o azyl. Jednoducho, všetci majú jediný cieľ dostať sa cez Čechy do Nemecka.“

Zadržaných migrantov, hlavne z okolia hraničného priechodu Drietoma, zvážajú do Trenčína, kde ich identifikujú a vystavia im potvrdenie o možnosti zotrvania na území Slovenskej republiky, ktoré je časovo neobmedzené.

Elena Antalová, úsek prevencie KRPZ Trenčín: „Títo migranti nie sú úplne nesolventní, nejaké peniaze majú. Oni sa snažia využiť tento čas na to, aby sa pokúsili znovu prejsť do Českej republiky a následne do Nemecka.“

Dočasné útočisko pre migrantov, na dobu nutnú k administratíve, policajti zriadili najprv v areáli Okresného riaditeľstva policajného zboru na Kvetnej ulici. Minulý týždeň ho presunuli do bývalej budovy Strednej odbornej školy stavebnej na Brnianskej ulici.

Elena Antalová, úsek prevencie KRPZ Trenčín: „Častokrát sa stáva, že nás kontaktujú ľudia na našu tiesňovú linku alebo jednoducho prídu nám oznámiť, že vidia na rôznych miestach, napríklad Trenčína, skupinku dvoch, štyroch, šiestich migrantov. Vo väčšine prípadov sa jedná o takých migrantov, ktorí už boli u nás skontrolovaní.“

Keďže potvrdenie o možnosti zotrvať na území Slovenskej republiky vydávajú na dobu neobmedzenú, migranti majú neobmedzený počet pokusov na prekračovanie hraníc. Opakovane ich zadržiavajú, identifikujú a opakovane im vydávajú aj spomínané potvrdenie. V uplynulých 3 týždňoch takto príslušníci Cudzineckej polície v Trenčíne odbavili 266 sýrskych migrantov.

Elena Antalová, úsek prevencie KRPZ Trenčín: „Oni nemajú absolútne záujem ostať žiť, bývať alebo požiadať o azyl na Slovensku. Ich cieľová krajina je Nemecko, kde si plánujú zabezpečiť prácu. Zo strany migrantov, ktorých sme tu mali, sme nezaznamenali žiadne útoky ani medzi sebou, ani voči našim občanom.“

Kontroly na česko-slovenských hraniciach pokračujú a cudzinecká polícia ďalej identifikuje a vystavuje sýrskym migrantom časovo neobmedzené potvrdenie o možnosti zotrvať na území Slovenskej republiky. Čo bude s migrantami ďalej a ako sa bude postupovať, keď nepožiadajú o azyl a nebudú mať peniaze na cestu do Nemecka, nie je jasné.


Ďalšie články