Ultrabežec zažil neobyčajné dobrodružstvo

Štefan Karak prekonal nielen sám seba

  Prievidza – Dokumentárny film Štefan o ultrabežcovi svetového formátu zachytil príbeh 72-ročného Štefana Karaka s pokusom zabehnúť najťažší trailový beh na svete v časovom limite vo francúzskom meste Chamonix.  

Ultra trail Mont Blanc® je najúžasnejšie podujatie v trailovom behu. Každý rok sa v Chamonix stretnú najlepší športovci a takmer 10 000 bežcov sa zúčastní na jednom zo 7 pretekov podujatia.

Podľa 72-ročného ultra bežca Štefana Karaka beh okolo Mont Blancu je predovšetkým vnútorným dobrodružstvom, jedinečným zážitkom, kde sa každý účastník musí spoľahnúť na svoje sily a posúvať svoje psychické a fyzické limity, aby prekonal cieľovú pásku. Táto mimoriadna cesta v srdci pohoria umožňuje bežcom prekonávať údolia a hrebene v jedinečnom vysokohorskom prostredí.

O dobrodružstve Štefana, ktorý absolvoval preteky s množstvom prejazdov vo vysokej nadmorskej výške (viac ako 2 500 m) v náročných poveternostných podmienkach (noc, vietor, dážď, zima) natočil režisér, kameraman Jakub Varinský aj so svojím tímom dokumentárny film, ktorý mal premiéru v Regionálnom kultúrnom centre v Prievidzi.

„Tento najuznávanejší ultrabeh na svete (170 kilometrov) má štart v Chamonix vo Francúzsku. Bežecká trať prechádza cez talianske mesto Courmayeur, časť Švajčiarska a cieľ končí v Chamonix,“ povedal počas autogramiády svojej knižky s názvom Ako prekonať sám seba autor Štefan Karak.

Kto je Štefan Karak:

Štefan Karak (1951) sa narodil v Trenčíne, od jedného roka žije v Zemianskych Kostoľanoch. Absolvoval Elektrotechnickú fakultu Technickej univerzity v Bratislave. Až do dôchodku pracoval ako vývojár a odborník pre riadiacu a informačnú techniku v Elektrárni Nováky.

Život zasvätil rodine a športu. Vynikal v hádzanej, basketbale, stolnom tenise, ľahkej atletike. Neskôr ho zaujalo horolezectvo a extrémne behy v horách.

Zúčastnil sa na šiestich Majstrovstvách sveta v behu do vrchu, absolvoval mnohé z najuznávanejších ultrabehov na svete.

Je držiteľom niekoľkých slovenských rekordov. Za mimoriadne výsledky viackrát získal ocenenie Krištáľový páv.


Ďalšie články