Krstili ju netradične

Kráľ z ulice má zatiaľ pozitívne recenzie

 TRENČÍN – Trenčianska spisovateľka Ivica Ďuricová slávnostne pokrstila svoju najnovšiu knižnú publikáciu s názvom Kráľ z ulice. Knihu krstili veľmi netradične, a to almandínom. Rovnaký drahokam je osadený aj v replike uhorskej kráľovskej koruny, ktorá bola počas krstu vystavená v trenčianskom klenotníctve.  

Na konte má už deväť kníh rôznych žánrov, tú najnovšiu s názvom Kráľ z ulice pokrstila tento týždeň drahokamom. Prečo práve drahokamom? „Najnovšia kniha je o klenotníkovi Antonym a dievčati Eszter. Tá má tri práce, ale nemá ich rada a v rámci jednej práce stretáva Antonyho, ktorý prichádza v obleku a spoznáva ho ako milionára, ale v skutočnosti žije bez domova,“ prezradila autorka o Kráľovi z ulice.

Dej sa odohráva v Budapešti, kde samotná autorka určitý čas aj žila. Tam prvýkrát uvidela známu uhorskú kráľovskú korunu. „Povedala som si, že okolo toho vytvorím zápletku knihy a keďže práve klenotník je hlavná postava, tak som začala robiť výskum, až som narazila na pravého klenotníka, ktorý mi s tým pomáhal, aby to bolo hodnoverné,“ pokračovala trenčianska spisovateľka.

Knihu drahokamami ešte nikdy nekrstil 

Koruna zdobila hlavy uhorských a aj našich kráľov viac ako 900 rokov. Tento rok uplynulo presne 400 rokov, odkedy prišla do Trenčína. Jej repliku zhotovilo známe trenčianske klenotníctvo. „Je to historicky jeden z najhodnotnejších klenotov, ktorý je spätý s Trenčínom,“ poznamenal výkonný riaditeľ trenčianskeho klenotníctva Martin Mikuš. Krst almandínom mu prišiel ako výborný nápad. „Nikdy som knihu drahokamami nekrstil a ten nápad bol Ivicin, mne to prišlo ako výborná myšlienka. Dohodli sme sa, že to pokrstíme tými, ktorých je na korune najviac a je to úžasná symbolika,“ pokračoval Mikuš.

Ivica Ďuricová patri medzi samovydavateľky, čiže všetky knihy vydáva na vlastné náklady a nemá za sebou zázemie veľkého vydavateľského domu, čo nesie aj riziko. Kráľ z ulice ma doteraz veľmi pozitívne recenzie a baví nielen ženské publikum.


Ďalšie články