Veľký talent z Trenčína

Mladý a talentovaný hudobník Matúš Oravec. Foto archív M. Oravca.

Je kapelník, no hráva aj sólo. Hudba je jeho život. Trenčiansky talent Matúš Oravec nielen o hudbe.

Jedna z formácií, v ktorých pôsobíte, sa nazýva Charms Kids. Môžeme ju vnímať ako Charms Kids revival? (pozn. redakcie: Pôvodne bola skupina Charms Kids založená v roku 1997. Založili ju filmový režisér a hudobník La Aramisova a ukrajinský výtvarník, vokalista a textár Marsel Onisko. Názov kapely odkazuje na tvorbu avantgardného ruského spisovateľa Daniila Charmsa. Bohužiaľ, skupina stihla v 90. rokoch odohrať len jeden koncert, pretože La Aramisova zomrel na epilepsiu.)

Čí to bol nápad, dať Charmsove deti opäť dokopy?

Priznám sa, že nie som oboznámený s presnými podrobnosťami o minulosti Charmsových detí. Ja osobne som stretol Roberta Blaška, ktorý je hlavou kapely najmä v organizačných veciach, ale aj v tvorbe, na jednom z mojich koncertov, kde sme sa rozprávali o budúcej spolupráci. Viem toľko, že kapela sa dala opäť dokopy na pohrebe La Aramisova, pričom kmeňová zostava ostáva, no členovia sa menia v závislosti od možností kapely. Charms Kids by sa dali považovať za revival iba v ponímaní názvu, či možno členov jej kapely, no nie v tvorbe. Niektoré skladby sú podkladom staršie, hrané v minulosti, no spev a text je vždy nový, pričom nová tvorba je originálna, zložená v súčasnosti.

Vy osobne ste napísali text k piesni A Stranger I Knew. Je to silná vec a vy ste pomerne mladý interpret. Do akej miery sa vás dotýka situácia na Ukrajine? Do akej miery osobne poznáte rapera Dena Da Funkyho a aký je vlastne jeho príbeh?

A Stranger I Knew je skladba, ktorú som z veľkej časti napísal spontánne, na mieste. Avšak jej text nebol príliv spontánnych emócií, práve naopak. Pre mňa je to najmä skladba o láske ku človeku, ktorý sa pre mňa stal cudzím, je to vlastne vymiznutie poznaných vlastností človeka.

Čo sa týka situácie na Ukrajine… neviem, čo povedať. Uvedomujem si aj na sebe, že sa nechcene snažím nemyslieť na všetko, čo sa deje, len aby som nepociťoval strach. Je to síce základný ľudský pud, no nie som naň hrdý. Nikto by sa nemal snažiť vytesniť informácie, najmä podobné týmto, ktoré sa k nemu dostávajú, pretože to vedie k väčšej tragédii.

Dena Da Funka poznám iba z počutia od Roba, ktorý je s ním v kontakte. Viem len toľko, že sa na Ukrajine snaží prežiť, pričom tvorí hudbu so stíhačkami nad hlavou.

Robíte viac, ako len hudbu. Považujete sa za kapelu spoločenského charakteru? Aké sú reakcie ľudí, ktorí povedzme zdieľajú opačné stanovisko?

Myslím si, že náš charakter je mimo iného aj spoločenský. Najvýraznejšie to bolo po začiatku vojny na Ukrajine, pričom Robo veľakrát na koncerte rozprával o situácii, ktorú jeho priatelia zažívajú a na to som veľmi hrdý. S reakciami ľudí opačného stanoviska som sa zatiaľ nestretol, myslím, že najmä preto, a teraz budem ostrý, že s takýmto názorom nás netreba konfrontovať, a to najmä na koncertoch.

Pôsobíte vo viacerých kapelách. Ktorá z nich je vaša najobľúbenejšia a prečo?

Nie som si istý, či by som si vedel vybrať. Avšak Charms Kids je pre mňa kapela, v ktorej mám veľký priestor na tvorivosť. Mimo iného sú to výnimoční, úprimne dobrí a talentovaní ľudia a veľmi si cením príležitosť spoznať ich, či už z hudobného hľadiska, ale aj v súkromí. A to isté by som mohol povedať aj o ďalších kapelách, v ktorých pôsobím.

Ako ste sa dostali k spevu, hudbe a ku komponovaniu?

K hudbe ako takej ma doviedol otec, ktorý je nesmierne talentovaný gitarista, spevák aj skladateľ. Avšak nebol to jeden z tých prípadov vnucovania hudobného nástroja či hudby, práve naopak. V mladom veku som sa sám spýtal otca, či by ma mohol prihlásiť na husle, a to aj spravil. Ďakujem! Taktiež som s ním prvýkrát vystúpil pri mikrofóne a to je výnimočný zážitok. K spevu som sa dostal asi ako každý iný – začína to spevom v sprche a neskôr na pódiu. Mimo iného medzi začiatkom hudby a mnou bola aj Nina Kohoutová. Je to pre mňa nesmierne blízka osoba aj umelkyňa a som nesmierne vďačný, že ju v mojom živote môžem mať.

Čo sa týka komponovania, vždy som mal tendenciu vytvárať si melódiu, či už v hlave, alebo na nástroji. Avšak nie vždy som mal odvahu prezentovať ju a za dodanú odvahu jednoznačne musím poďakovať taktiež môjmu nesmierne blízkemu kamarátovi a talentovanému hudobníkovi Matejovi Ochodnickemu, s ktorým sme vytvorili a neskôr prezentovali našu debutovú tvorbu.

Kto vás inšpiruje? Máte spevácke idoly?

Existujú umelci, ku ktorým mám špeciálne puto, avšak nenazýval by som ich idolmi. Vždy sa snažím byť originálny vo svojej tvorbe, avšak je možné, že ak by som vám tieto osoby vymenoval, boli by ste schopní nájsť ich (ich vplyv) v mojich skladbách.

Študujete v Brne. Aký odbor?

Odbor, na ktorý som sa nakoniec dal, je hudobná veda, i keď som veľmi spokojný, musím povedať, že to istotne nebude jediný odbor, na ktorý sa prihlásim.

Aké najbližšie koncerty chystáte?

Najbližší koncert, môj sólový, bude 22. novembra v Brne pri príležitosti Open Mic podujatia v podniku Expedition Clubhouse. Mimo iného budeme mať s kapelou Charms Kids koncert 1. decembra v Tabačke v Košiciach a 2. decembra v Rožňave. No a čo sa týka ďalších koncertov, tie sú zatiaľ v nedohľadne, no veľmi rád vás na nich uvidím.


Ďalšie články