V druhom stave

Výstava vás prevedie zákazmi a príkazmi, ktoré musela dodržiavať tehotná žena

   MYJAVA – Výstava vás prevedie zákazmi a príkazmi, ktoré musela dodržiavať tehotná žena. Vysvetlí, ako sa rodilo v minulosti a čo všetko bolo potrebné vykonať, aby sa matka a dieťa po pôrode mohli zapojiť do bežného kolobehu života.   

Centrum tradičnej kultúry v Myjave pravidelne pripravuje aktivity, ktoré návštevníkovi odkrývajú pohľad do našej minulosti a prináša možnosť pochopiť, ako žili naši predkovia na kopaniciach kedysi.

„Táto výstava sa venuje obdobiu od konca 19. storočia až do prvej polovice 20. storočia, kedy sa ešte rodilo doma, pretože do tej polovice 20. storočia sa rodilo v domácom prostredí iba v kolektíve žien s pôrodnými babami,“ prezradila autorka výstavy Lucia Franická Macková, odborná pracovníčka Centra tradičnej kultúry v Myjave.

Výstava je doplnená o 3D veci, šatôčky, detské oblečenie, zavinovačky a iné ukážky, ktoré súviseli s týmto obdobím. „Ja sa snažím priblížiť návštevníkom výstavy takú tému, ktorá je tabu, o ktorej sa veľmi nehovorilo. Neexistuje o nej takmer žiadna fotodokumentácia, keďže sa o tom nehovorilo, tehotné ženy sa ani nefotili. Keď už bolo obdobie, že sa mohli fotiť, to prišlo až v nejakých 60., 70. rokoch,“ upresnila Franická Macková.

Magické účinky 

Návštevníci môžu vidieť aj kútny kút. Je to posteľ, na ktorej ležala žena po pôrode. „Bola oddelená od ostatnej miestnosti plachtou, ktorá sa volá kútna plachta. Tieto plachty boli veľmi špecifické jednak svojimi rozmermi, pretože boli naozaj veľmi obrovské a hlavne svojím magickým účinkom. Boli vyšívané a zdobené tak, aby ženu a dieťa ochraňovali, častokrát sa tam pripínali rôzne predmety ako špendlíky, dával sa cesnak alebo krajíček chleba na to, aby tú ženu ochránili,“ vysvetlila odborná pracovníčka.

„Dôležitú úlohu v živote človeka zohrávali aj krstní rodičia. Bolo to nielen pri krste, pri narodení, ale neskôr aj pri svadbe alebo, bohužiaľ, aj pri pohrebe,“ uviedla autorka výstavy a ozrejmila, že krstní rodičia nahradili rodičov v prípade, ak zomreli a ostalo po nich malé dieťa. 

Výstava bude v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave k dispozícii do 30. novembra v pracovných dňoch od 8:00 do 17:00.


Ďalšie články