Kde sa postavil, tam zahviezdil

Vo svojej prvej súťažnej sezóne sa môže pochváliť titulmi majstra sveta a Európy

   TRENČÍN – Do nášho mesta dorazili ďalšie majstrovské tituly. 40-ročný rodák z Trenčína, kulturista Rado Bežo, sa vo svojej prvej súťažnej sezóne radoval z titulu majstra Európy a nedávno priniesol vysnené zlato zo svetového šampionátu. Dá sa povedať, že kde prišiel, odtiaľ bral trofeje.     

Šport má v krvi. Už v mladom veku sa venoval krasokorčuľovaniu, motokáram a pričuchol aj k silovému trojboju. Potom však prišla od športu veľmi dlhá prestávka. „Prišla puberta a športu som sa prestal venovať. Až keď som mal 33 rokov, tak som sa vrátil k cvičeniu. Pri fitku si vyčistím hlavu a rád chodím aj so svojou manželkou,“ prezradil nám na úvod Rado Bežo.

Pred štyrmi rokmi začal prvýkrát koketovať s kulturistikou a chcel si vyskúšať diétu. Do premiérovej súťažnej sezóny vbehol hneď s veľkým úspechom. „ Moje prvé preteky boli majstrovstvá Slovenska kategórie Masters, kde som štartoval v klasickej kulturistike a v kulturistike nad 85 kg. Obe kategórie som vyhral. Chcel som si len dokázať, že sa viem pripraviť na súťaž a toto ma veľmi šokovalo a ten sen pokračuje aj naďalej,“ pokračoval s úsmevom kulturista.

Európa a svet 

Neskôr na jar nasledoval prvý vrchol kariéry v podobe majstrovstiev Európy v španielskej Santa Susanne. Rado sa stal absolútnym víťazom Masters Games Classic Bodybuilding a rovnako ovládol aj svoju kategóriu. Do zbierky cenných kovov mu pribudlo ešte 2. miesto Masters Bodybuilding do 44 rokov v kategórii 80 kg, 3. miesto Masters Classic Physique do 44 rokov a 3. miesto Classic Bodybuilding do 44 rokov.

Nedávno sa vrátil z majstrovstiev sveta, ktoré sa takisto konali v Santa Susanne a Španielsko mu opäť prinieslo šťastie. Na svetovom šampionáte súťažili pretekári z 80 krajín sveta. „Viac som sa sústredil na kategóriu Games, kde som sťahoval váhu aj na úkor iných kategórií. V ostatných kategóriách som sa chcel hlavne dostať do povedomia. Váha sa nám v tej dôležitej kategórii podarila a stal som sa absolútnym majstrom sveta,“ spomína na titul Rado Bežo, pre ktorého bolo ďalším šokom aj víťazstvo v kategórii Master Classic Physique.

Motivuje ho ďalší rok 

Trénerom Rada Beža je Jozef Piry a s pózovaním mu pomáha Ľubo Blažej. Už pred nadchádzajúcim súťažným ročníkom myslí na budúcnosť. „Chcel by som vynechať jar a sústrediť sa na jesenný svetový šampionát, kde by som chcel v klasickej kulturistike vyhrať a v kategórii Physique získať titul absolútneho majstra. Musím zapracovať na voľnej zostave a chceme nabrať aj na hornej časti tela,“ naznačil svoje plány 40-ročný kulturista.

Kategória Masters nie je ani pre sponzorov veľmi obľúbená a pretekár si hradí všetko, ako sa hovorí, z vlastného vrecka. „Pevne verím, že raz ma niekto podporí na mojej ceste,“ dodal skromne na záver ďalší majster sveta z Trenčína. 

Vizitka Rada Beža v sezóne 2022

2022 IFBB World Bodybuilding Championship Santa Susanna (Španielsko)

absolútny víťaz Masters Games Classic Bodybuilding

1.miesto Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y a 1. miesto Master Classic Physique 40-44y

2.miesto Masters Classic Bodybuilding 40-44y

2022 IFBB Majstrovstvá Európy Santa Susanna (Španielsko)

absolútny víťaz Masters Games Classic Bodybuilding

1.miesto Masters Games Classic Bodybuilding 40-44y

2. miesto Masters Bodybuilding 40-44y, 80kg

3. miesto Master Classic Physique 40-44y a 3. miesto Masters Classic Bodybuilding 40-44y

2022 Majstrovstvá Slovenskej republiky masters

1.Miesto kulturistika nad 85KG

1.Miesto klasická kulturistika

2022 Best cup Stará Ľubovňa

1.Miesto kulturistika muži nad 85kg

2022 Veľká Cena Dubnice n/Váhom

1.Miesto kulturistika muži nad 85kg

2022 DIFFERENT CUP Trebišov

1.Miesto Classic physique muži

2.Miesto kulturistika muži open


Ďalšie články