Dejiny prezentujú názornými ukážkami

image 17. novembera si pripomíname boj za slobodu a demokraciu

Beluša – Nežnú revolúciu slávime ako Deň boja za slobodu a demokraciu. Súčasne si pripomíname aj Deň študentstva.

V roku 1989, 17. novembra, zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu udalostí zo 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie.

Bol sychravý november roku 1989, keď príslušníci Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe zbili študentov protestujúcich za základné ľudské práva. Udalosti vyústili do pádu režimu. V dnešnej dobe nadšenci pripomínajú tieto novembrové udalosti.

„Robíme zásah policajtov tak, ako to bolo 17. novembra v Prahe alebo poprípade neskôr aj v Bratislave,” povedal propagátor novembrových udalostí Stanislav Skala.

„Diváci sa na to pozrú, väčšinou tí starší, čo si to pamätajú. Aj ja si to pamätám, keď bola tá revolúcia,“ pridal sa do rozhovoru aj Emanuel Šulek, zberateľ historických vozidiel z Beluše. 

„Nežná revolúcia bola zlomovou udalosťou v dejinách vtedajšieho Československa, ktorá viedla k zmene režimu a slobode. Nakoľko si chceme pripomínať túto slobodu a chceme ju pripomenúť celému Slovensku, robíme takéto názorné ukážky,” dokončil Stanislav Skala, ktorý je organizátorom názorných ukážok dejinných udalostí a choreografiu brutálneho zásahu majú nacvičenú takmer autenticky. 

Deň boja za slobodu a demokraciu, ako štátny sviatok, máme od roku 2001. Pôvod tohto sviatku siaha do roku 1939, do čias Protektorátu Čechy a Morava.

Deň študentstva, alebo aj ako Deň študentov, bol medzinárodnou študentskou úniou stanovený na 17. november, a to na pripomenutie udalostí z roku 1939, keď v Prahe po pohrebe českého študenta medicíny Jana Opletala potrestali českých študentov zatvorením všetkých vysokých škôl. Od roku 1941 si pripomíname tento deň na pamiatku popravených a umučených študentov, ktorí ako prví zdvihli svoj hlas na znamenie odporu proti nacistickým utlačovateľom v roku 1939.


Ďalšie články