V Motešiciach uzavreli sezónu

t_08112020_TK_repre_3739946

   MOTEŠICE – V priestoroch Žrebčína Motešice zorganizovali uplynulý víkend jedny z najvýznamnejších drezúrnych podujatí na Slovensku, ktoré boli zároveň aj súčasťou svetového pohára v drezúre. Nechýbali ani domáci jazdci.    

Na medzinárodné preteky zavítali do Motešíc jazdci z neuveriteľných 14 krajín. Medzi tie zaujímavé spomenieme Turecko, Indiu, Rumunsko, Francúzsko, Fínsko či Švajčiarsko. Celkovo sa na štart postavilo 51 jazdcov, ktorí absolvovali 55 štartov. „Veľmi sa tešíme, že toto podujatie získava na mene a na prestíži, a hlavne, že sa nám jazdci do tejto malebnej dedinky Motešice radi vracajú,“ prezradila na začiatku predsedníčka športového klubu TJ Žrebčín Motešice Dana Petranová.

Práve obľúbenosť u zahraničných jazdcov zdvíha úroveň drezúry v Motešiciach. „Slovenskí jazdci mali šancu si porovnať svoje schopnosti a momentálny stav so zahraničnou konkurenciou. Dobrú perspektívu máme hlavne v mladých jazdcoch, menej možností je to v seniorských kategóriách, kde treba už finančný sponzoring. Verím, že podobné podujatia pritiahnu na Slovensku viac ľudí k drezúre a pridá sa aj na podpore mládeže,“ poznamenal Iľja Vietor, ktorý pôsobí ako medzinárodný drezúrny rozhodca a patrí medzi druhú najvyššiu kategóriu rozhodcov tejto disciplíny označenú štyrmi hviezdičkami.

Drezúra vyžaduje symbiózu jazdca s koňom

Olympijská disciplína s dlhou tradíciou patrí medzi základy všetkých jazdeckých disciplín. „V športovej drezúre je oproti správaniu a pohybom koňa v prírode najväčší rozdiel, že kôň musí predviesť konkrétne pohyby presne vtedy, keď to od neho vyžaduje jazdec. Sú zásady, podľa ktorých sa kone pripravujú, trénujú, predstavujú a motivujú jazdca, aby sa správal ku koňom prirodzene, nie násilne a snažili sa ich ukázať ako atlétov,“ pokračoval Iľja Vietor.

Práca s mládežou a storočnica žrebčína 

Podpora drezúrneho športu je na Slovensku v útlme, preto by chceli zvýšiť záujem najmä u detí. „Našou úlohou je robiť podujatia pre deti a mládež a dávať im príležitosť, aby mali možnosť sa medzi sebou porovnávať, ale aby mali aj kde trénovať. Najbližšie obdobné podujatie sa v Motešiciach bude konať 24. – 26. marca 2023 a bude to výnimočné, pretože Žrebčín Motešice bude oslavovať 100 rokov svojej existencie,“ uzavrela Dana Petranová.

Slovensko na medzinárodnej súťaži reprezentovali tri drezúrne jazdkyne. V kategórii juniori to boli Sofia Laura Petranová. V kategórii mladých jazdcov to bola Michaela Balážová. Výnimočné pre tento ročník bola súťaž aj pre paradrezúrnych jazdcov, kde Slovensko zastupovala Lucia Krivosudská.

Výsledky : https://zawodykonne.com/zawody/169/18


Ďalšie články