Sedem rokov v pracovných táboroch

Básnik, spisovateľ, novinár Rudolf Dobiáš. Ako politický väzeň len o vlások unikol trestu smrti

  TRENČÍN – Básnik, spisovateľ, novinár Rudolf Dobiáš. Ako politický väzeň len o vlások unikol trestu smrti.   

Písal sa rok 1962, december, krátko pred Vianocami, keď ho štátna moc odviedla na výsluch. Len 19-ročný Rudolf Dobiáš sa z neho toho roku domov nevrátil. Ako čerstvý vysokoškolák bol zatknutý, obvinený z protištátnej činnosti a velezrady a odsúdený na 18 rokov väzenia.

„V decembri tohto roku to bude 69 rokov od môjho zatknutia,“ spomína na udalosti zimy roku 1953 dnes 88-ročný, stále aktívny dôchodca. 

Po rokoch strávených väznením a prácou v uránových baniach sa vrátil k literárnej tvorbe z čias svojej mladosti. Nikdy však nezabudol a verejnosti priblížil osudy ďalších, ktorí sa nezaslúžene ocitli vo väzeniach a koncentračných táboroch.

„To musí normálneho človeka, ktorý má zmysel pre spravodlivosť, tak ho to musí rozčúliť, možno aj nahnevať, možno riskovať všetko. Ja som už rozšíril zopár letákov proti komunizmu a proti komunistom. Vianoce roku 1953 som prežil vo väzení,“ zamýšľa sa Rudolf Dobiáš.

„Otec vo svojom živote a vo svojej tvorbe v podstate zavrhol akúkoľvek túžbu po nejakej pomste alebo po nejakej odplate. Na ľudí, ktorí spolupracovali s ŠtB, sa pozerá s takou určitou zhovievavosťou a tvrdí, že nedá sa nikdy vedieť, akým spôsobom ich k tej spolupráci donútili. To je také posolstvo jeho života a jeho tvorby. Odpustiť, ale nezabudnúť,“prezradil o svojom otcovi jeho syn Miroslav, po ktorom zdedil literárny talent.

Rudolf Dobiáš strávil v nápravných zariadeniach pracovných táborov necelých sedem rokov. V máji roku 1960 ho prepustili na základe amnestie.

„Otec dostal za svoju tvorbu mnoho ocenení. Je držiteľom slovenského štátneho vyznamenania Pribinov kríž, držiteľom Ceny ministra kultúry, dostal rôzne literárne ceny, v Prahe dostal cenu občianskeho združenia Post Bellum a naposledy ho pápež František vyznamenal za rytiera Rádu sv. Gregora Veľkého,“ dokončil Miroslav Dobiáš.

Dnes si spolu s Rudolfom Dobiášom pripomíname Deň väznených spisovateľov, ktorý je od roku 1980, z iniciatívy Medzinárodného združenia spisovateľov, určený na podporu autorov a ich práva na slobodu prejavu a práva na šírenie informácií. Cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o prenasledovaných a väznených spisovateľoch, novinároch, básnikoch, vydavateľoch a redaktoroch na celom svete.


Ďalšie články