Kto tu bol prvý?

Výstava sprítomňuje život neandertálcov

Prievidza – Výstava v Hornonitrianskom múzeu sprítomňuje svet neandertálcov priamo prostredníctvom ich kostrových pozostatkov a ďalších archeologických nálezov.

Praveký človek neandertálskeho typu pred približne 70-tisíc rokmi skutočne žil aj na hornej Nitre.

Podľa kurátorky archeologických zbierok Dominiky Andreánskej sú toho dôkazom nálezy jeho kostí a tiež kostí ulovených pravekých zvierat, vrátane mamutov, ale aj kamenných nástrojov, zvyškov ohnísk a rôznych artefaktov.

„Ako napovedá názov, ide o výstavu, ktorá sa venuje najstaršiemu osídleniu hornej Nitry a v rámci regiónu to predstavujú práve Bojnice a doložené osídlenie zo staršej doby kamennej,“ uviedla po prednáške o neandertálcoch v európskom kontexte Andreánska.

Najväčšiu popularitu si medzi návštevníkmi ojedinelej výstavy získal 70-kilogramový praveký mamutík s pracovným názvom Žofka, ktorý už obehal takmer celé Slovensko.

„Áno, naša Žofka je replikou mamuta srsnatého, ide o mláďatko zo zbierok Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave. My ju máme zapožičanú, ona má teraz také maličké tour po Slovensku,“ povedala archeologička.

Andreánska pripomenula, že od čias prvých objavov vtedy neznámeho druhu pred viac ako sto rokmi vzrástli nielen počty nálezov, ale aj miera zhovievavosti a optika, ktorou sa na neandertálcov pozeráme.

Dnes podľa nej za pomoci vedy nazeráme do neandertálskych obydlí, ponad plecia sledujeme výrobu kamenných nástrojov a dešifrujeme myslenie – plánovanie, ktoré mu muselo nevyhnutne predchádzať.

Výstava je sprístupnená pre širokú verejnosť a potrvá do 27. 11. 2022.


Ďalšie články