Radovan Stoklasa - Fotografia

Radovan Stoklasa, výstava Fotografia

  Fotiť začal ako 10-ročný a jeho prvý fotoaparát bol Flexaret. Najprv to bol len koníček, neskôr aj celoživotné zamestnanie – fotoreportér Radovan Stoklasa.  

Asi ako väčšina fotografov jeho generácie aj malý Radko Stoklasa začínal svoju fotografickú kariéru v kúpeľni rodičovského bytu.

Radovan Stoklasa, fotoreportér: „Ocino vtedy mal výbavu ako každý a každý mal možnosť robiť fotky doma v kúpeľni, kedy sa kúpeľňa menila na fotokomoru. No a tak som sa k tomu dostal aj ja, že otec bol kedysi vášnivý fotograf, horolezec, turista. Potom tomu dal na chvíľku pauzu a potom som to objavil ja. Spoločne sme to vybrali z tých krabíc také zaprášené a otec ma naučil robiť fotografie a prácu v komore.“

Radko najprv fotil len figúrky z lega, neskôr svoju mačku, psa a rodinných príslušníkov. Prvá reportáž, aj keď stále len do rodinného archívu, vznikla neskôr na chate.

Radovan Stoklasa, fotoreportér: „Moji rodičia stavali chatu. Auto doviezlo materiál, ale zapadlo. Na to, aby ho odľahčili, tak ho bolo treba vyložiť. No a vtedy som nastúpil ja s fotoaparátom a začal som fotiť, ako pracujú.“

Jeho prvé fotografie vznikli na fotoaparáte značky Flexaret, neskôr dostal pod vianočný stromček ruskú Viliu, ktorá už fotila na kinofilm.

Radovan Stoklasa, fotoreportér: „A potom až keď som bol na strednej škole, tak som si ušetril peniažky a kúpil som si prvý Pentax. Tu v Trenčíne, zhodou okolností v obchode na námestí. No a dlhé roky som s ním fotil, ale stále to bola pre mňa iba taká akože vášeň.“

Záujem sa stal koníčkom, z koníčka sa vyvinula vášeň a z vášne nakoniec celoživotné zamestnanie, ktorého prierez môžete vidieť na Radkovej výstave.

Veronika Marek Markovičová: „Výstavu tvorí približne 70 fotografií. Mapujeme obdobie približne tých 21 rokov. Keď sme premýšľali, ako uchopiť taký bohatý archív autora, ktorý má denne aj tri výjazdy, tak sme si povedali, že to skúsime  rozdeliť do tematických celkov.“

A tak sa do Galérie Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne môžete prísť pozrieť na fotografie zo športu, politiky, folklóru ale aj Trenčína. Výstava potrvá až do 28. januára 2023.


Ďalšie články