Krampusáci rozžiarili majestátny Beckov

image Beckov si podmanili čerti

 BECKOV – Sezóna na hrade Beckov sa blíži ku koncu. Jedným z posledných podujatí na obľúbenom hrade bolo vystúpenie Krampusu Slovakia.  

Krampus sa každým rokom rozširuje aj na Slovensku a ľudia si k nemu hľadajú cestu. Prišiel zo susedných Čiech a Rakúska.

Zjednodušene povedané je to vystúpenie a pochod čertov, ktorí majú veľmi prepracované masky a oblečenie. „Vznikli sme v roku 2017, kedy sme začínali v Piešťanoch a spoluorganizovali pochod čertov. Vtedy sme ešte fungovali pod starým názvom, dnes už vystupujeme pod názvom Krampus Slovakia. Chceli sme to ľudom priblížiť, že je to vlastne zábava. Začali sme aj s vystúpeniami na hradoch a pevne verím, že sa to stane tradíciou, ktorá bude pokračovať,“prezradil jeden z členov Krampus Slovakia a rezbár skupiny Jojo Miklo.

Krampus by chceli stále viac spopularizovať a tým pádom aj vymýšľať nové nápady. Na Beckov zavítalo približne 17 čertov, ktorí sa vo večerných hodinách rozpŕchli po hrade, kde ich návštevníci následne hľadali. Počas „strašenia“ nechýbali ani stroboskopy či pyrotechnika, ktorá tomu dodávala atmosféru.

„Chceme učiť deti, aby sa nebáli čertov, lebo odmalička sa hovorí, že príde čert a zoberie si ťa. Keď sa boja, dáme si masky dole a usmejeme sa. Deti sa s nami pofotia,“ pokračoval Jojo Miklo, ktorý vyrezáva drevené masky, Ich cena sa pohybuje aj okolo 500 eur.

Návštevnosť hradu ovplyvnila rekonštrukcia 

Tohtoročná sezóna bola na Beckove v porovnaní s minulými tzv. pandemickými rokmi horšia. „Tá najväčšia príčina je určite stavebná činnosť, ktorá prebieha na hrade. Jedná sa o obnovu západného paláca. Pevne verím, že keď dokončíme stavbu, tak sa návštevníci vrátia,“ uviedol riaditeľ Hradu Beckov Peter Pastier.

Tento rok ich na hrad Beckov zavítalo niečo nad 59-tisíc, čo je pokles s predchádzajúcim rokom o približne 3-tisíc návštevníkov. Chýbali aj zahraniční turisti. Podľa slov riaditeľa bude hrad otvorený v novembri počas každého víkendu a svoje brány by mal definitívne zavrieť v prvý decembrový víkend.


Ďalšie články