Káva ako vášeň a životný štýl

Novomešťan Juraj Masár predstavuje svoje espresso šálky

   NOVÉ MESTO NAD VÁHOM – Záľube sa venuje osem rokov. Zbierka o počte 218 kusov, častokrát s pútavým príbehom, sa stále rozrastá.   

Juraj je vášnivý kávičkár, znalec kvalitnej kávy. Jeho zberateľský príbeh sa začal v roku 2014.

„Bolo to na jednej diskotéke v Piešťanoch, kde sa mi jedna šálka veľmi páčila. Vypýtala mi ju moja kolegyňa, lebo mne ju nechceli dať,“ spomína na svoju prvú šálku Juraj Masár. 

Na príchod ďalších nečakal dlho, postupne začali pribúdať nové šálky, až sa z toho stala zbierka.

„Ja som vášnivý kávičkár, pijem zväčša espresso kávu bez mlieka. Ako som chodil po kaviarňach, tak som sa snažil od nich šálku vypýtať,“ pokračuje v rozprávaní zberateľ Juraj.

Na začiatku mal šálky doma v byte, akonáhle sa však ich počet rozšíril, rozhodol sa zbierku presunúť z domu na iné miesto.

„Hľadal som správny priestor, kde by tá zbierka mohla pokračovať, pretože vznikla z toho vášeň. Keď je človek pre niečo zapálený, tak mu vesmír pripraví možnosti na pokračovanie. V mojom prípade to bola táto budova, ktorú riaditeľ spoločnosti, v ktorej pracujem, kúpil a v časti kaviarne boli steny, ktoré zívali prázdnotou,“ rozpráva svoj príbeh so záujmom. 

Dnes sú na stenách dvoch miestností poličky, na ktorých si našli svoje miesto pestrofarebné šálky s rôznou tematikou a z rôznych kútov sveta. Niektoré mu prirástli k srdcu o niečo viac, teší ho napríklad šálka s iniciálkami mena speváčky Lucie Bílej alebo tie s Gaudí štýlom.

„Ľudia okolo mňa vedia, že šálky zbieram, propagujem to aj na sociálnych sieťach a tak sa často stáva, že ma nimi obdarúvajú. Najradšej mám tie šálky, ktoré sú z kaviarní, pretože tieto majú svoj príbeh, pila sa z nich káva, majú svoju dušu a takéto sú pre mňa najobľúbenejšie,“ dokončil zberateľ.


Ďalšie články