Vedeli ste, že…

Verejná knižnica M. Rešetku v Trenčíne. Foto: Tomáš Somr

Verejná knižnica Michala Rešetku slúži Trenčanom už takmer sto rokov. Aké zaujímavosti nám prezradila zamestnankyňa VKMR?

Zbierka kníh Zamarovských

Knižnica disponuje asi 160 zväzkami kníh, ktoré jej venovala rodina Zamarovských a 20 kópiami rukopisov Vojtecha Zamarovského. Sylvia Fabová, vedúca knižnično-informačných služieb VKMR pre Terajšok uviedla: „Knihy z knižnice Vojtecha Zamarovského získala knižnica ako dar, sú označené a vystavené ako ucelená zbierka v spoločenskej miestnosti knižnice na Hasičskej ulici.“ Výstava je sprístupnená verejnosti na požiadanie, no je možné vidieť ju aj na vybraných kultúrnych podujatiach.

VKMR sa podieľala na organizácii prednášok Ericha von Dänikena

V rokoch 2010 a 2014 získala VKMR právo spoluorganizovať prednášky svetoznámeho švajčiarskeho spisovateľa a „záhadológa“ Ericha von Dänikena. „Okrem Trenčína vystúpil na Slovensku len v dvoch ďalších mestách, o to viac si túto výsadu dodnes vážime,“ dodala Fabová. O obe prednášky charizmatického spisovateľa bol extrémny záujem, preto sa museli uskutočniť v zaplnenej divadelnej sále Domu armády.

Beseda s atlétom Matejom Tóthom

V októbri 2018 mala čitateľská verejnosť vo VKMR, ako jedinej knižnici na Slovensku, exkluzívnu príležitosť besedovať so špičkovým atlétom a olympijským víťazom v chôdzi z Ria de Janeiro Matejom Tóthom, ktorý predstavil svoju autobiografiu s názvom Odchýlka.

Prezentácie kníh Pavla Dvořáka

Spisovateľ a historik Pavel Dvořák sa počas svojho života držal tradície prezentovať takmer každú novú knihu z cyklu Stopy dávnej minulosti v trenčianskej knižnici.

Knižnica má vlastnú televíziu

Fabová považuje za jeden z najväčších medzníkov kultúrno-spoločenských podujatí vo VKMR spustenie vlastnej knižničnej TV pred štyrmi rokmi. „Prostredníctvom YouTube kanála registrovaného v najväčšom svetovom systéme na zdieľanie videosúborov na internete širokej verejnosti už štyri roky sprostredkúvame lepší prehľad o aktuálnom dianí vo VKMR,“ ozrejmila.

VKMR vydáva od roku 1981 časopis Knihovník, organizuje literárne súťaže a podujatia, spustila virtuálnu prehliadku interiéru a nezabúda ani na najmenších čitateľov. Pravidelne organizuje prespávanie v knižnici, divadelné predstavenia či tvorivé dielne.

Link na TV VKMR tu: https://www.youtube.com/channel/UCkq675Agl5JfBH9wELdzLXw.

Pikošky

Najstaršou čitateľkou je 93-ročná pani Mária, ktorá navštevuje pobočku Dlhé Hony. „Máme zaregistrované aj deti s rokom narodenia 2022,“ prezradila Fabová.

V knižničnom fonde majú knihy všetkých rozmerov. Najväčšia kniha je Múzeum umění s rozmermi 43 cm x 33 cm x 7 cm.

Najmenšia kniha Moje základné práva v Európskej únii má rozmery 3 cm x 2,5 cm.

Najpožičiavanejšia kniha v roku 2022 bola Mačacia stopa od Dominika Dána.

VKMR má zaregistrovaných takmer 10% čitateľov z celkového počtu obyvateľov mesta. Fabová uviedla, že si, „v prepočte každý obyvateľ mesta vypožičal 5 kníh.“


Ďalšie články