Kreativec s dobrým nápadom

Srbský študent Martin Dinja vytvoril hlasovací software pre staroturanských poslancov

 STARÁ TURÁ – Skupina novozvolených poslancov môže čoskoro vyskúšať nový spôsob hlasovania. Umožní im to študentská práca Martina Dinju. 

Poslanci mestského zastupiteľstva stále hlasujú klasickým zdvihnutím ruky. To sa môže už čoskoro zmeniť. Prechod na nový spôsob pritom nemusí byť vôbec drahý.

„Je to práca, ktorá vyšla od primátora mesta Stará Turá, že by mali radi nejaký systém na hlasovanie poslancov pri zasadnutiach,“ prezradil Milan Duroška, riaditeľ Strednej odbornej školy v Starej Turej. 

„My sme hrdí na to, že tu máme takú školu. Robí nám veľmi dobrú reputáciu napriek tomu, že nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ale kraja. Sú tu výborní žiaci a preto s ňou spolupracujeme. Jeden z projektov bola aj otázka zriadenia hlasovacieho zariadenia,“ vysvetlil Leopold Barszcz, primátor mesta Stará Turá.

Hoci nápad vyšiel od viacerých ľudí, konečné softvérové riešenie dokončil srbský študent Martin Dinja. „S riaditeľom sme mali hodinu, skúšali sme softvér, ktorý vyvíjal iný žiak. Mne sa na tom čosi nepáčilo, tak som si dal na víkend úlohu, že to prerobím. Odprezentoval som to riaditeľovi a padlo potom na mňa to dokončiť,“ pochválil sa.

 Prakticky zadarmo 

„Premýšľali sme, ako to urobiť čo najlacnejšie, nakoniec nám z toho vyšlo softvérové riešenie. Keď nepočítam cenu samotnej práce a softvéru, je to prakticky zadarmo a splní to rovnako náročné operácie, ako hardvérový systém za niekoľko tisíc eur,“ vyzdvihol výhody Milan Duroška. 

„Študent, ktorý to mal na starosti, ten algoritmus vymyslel a my to už chceme dotiahnuť do konca tak, aby sme mohli toto riešenie používať na našich zastupiteľstvách,“ povedal primátor.

A bude to už čoskoro. „Myslím, že je to hotové. Dorábajú sa už len detaily, vyskúšame to so žiakmi v škole a následne si to môžu vyskúšať aj poslanci,“ dokončil riaditeľ


Ďalšie články